Luilakbollen

  • Nederlands, Brood
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 17-05-2002
  • Luilakbollen

    Luilakbollen

    Luilakbollen

  • Luilakbollen

    Luilakbollen

    Luilakbollen

Da's lekker wakker worden!

Deel dit recept

Ingrediënten
200 gram bloem

100 gram roggemeel

2 dl water

10 gram verse gist

zout

150 gram krenten en rozijnen

1 theelepel kaneel

1 ei

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Luilak


Een oud-Hollands gebruik dat vandaag de dag met name in de provincie Noord-Holland nog volop navolging vindt, is de viering van Luilak.
Op de vroege ochtend van de zaterdag voor Pinksteren trekken groepjes jongeren belletje trekkend en zoveel mogelijk lawaai producerend door de dorpen en steden.
Als ontbijt na zo'n (voor zowel uitvoerende als 'slachtoffers') vermoeid begin van de dag zijn er zelfs speciale luilakbroodjes.

Bereidingswijze

Kneed van de bloem, het roggemeel, het lauwe water, de gist en het zout een soepel brooddeeg en laat dit rijzen.
Kneed er vervolgens de krenten en rozijnen en de kaneel doorheen. Laat het deeg opnieuw rijzen.
Verdeel het in 25 bolletjes en leg deze op een ingevette bakplaat.
Druk de deegbollen een beetje plat.
Bestrijk de broodjes met ei en bak ze in een zeer hete oven (225 graden C) in een kwartiertje gaar.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten