Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Luilakbollen

Luilakbollen

Door: kinder_kok

  • Nederlands, Brood
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 17-05-2002

Ingrediënten


200 gram bloem
100 gram roggemeel
2 dl water
10 gram verse gist
zout
150 gram krenten en rozijnen
1 theelepel kaneel
1 ei


Luilakbollen
Luilakbollen
Luilakbollen
Luilakbollen

Da's lekker wakker worden!

Ontdek meer:

Voorbereiding

Luilak

Een oud-Hollands gebruik dat vandaag de dag met name in de provincie Noord-Holland nog volop navolging vindt, is de viering van Luilak.
Op de vroege ochtend van de zaterdag voor Pinksteren trekken groepjes jongeren belletje trekkend en zoveel mogelijk lawaai producerend door de dorpen en steden.
Als ontbijt na zo'n (voor zowel uitvoerende als 'slachtoffers') vermoeid begin van de dag zijn er zelfs speciale luilakbroodjes.

Bereidingswijze

Kneed van de bloem, het roggemeel, het lauwe water, de gist en het zout een soepel brooddeeg en laat dit rijzen.
Kneed er vervolgens de krenten en rozijnen en de kaneel doorheen. Laat het deeg opnieuw rijzen.
Verdeel het in 25 bolletjes en leg deze op een ingevette bakplaat.
Druk de deegbollen een beetje plat.
Bestrijk de broodjes met ei en bak ze in een zeer hete oven (225 graden C) in een kwartiertje gaar.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kinder_kok
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top