tuinsoep
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
groentesoep,met pompoen, niet van oma of modern, maar ontstaan in de loop van jaren koken voor krities grootverbruikpubliek.
Ingrediënten 8 personen
(PER PERSOON!!), ongeveer: 50gr. mager rundgehakt (van de groene slager), 25 gr. spekblokjes(idem)100 a 200 gr. oranje pompoenvlees, half preitje, halve w.wortel,kwart ui, teen knoflook geperst, 6 takjes bladselderij, 6 takjes peterselie, of een bosje van elk op grote pan soep, 4 jeneverbessen en 4 pimentkorrels op grote pan soep, kruidenbouillonblokjes, olijfolie, zout, peper, provencaalse kruiden.Benodigdheden
niks speciaalsVoorbereiding
was alle groenten, schil de pompoen, en maak er kleine blokjes van, snij de prei aan ringen, schrap de w.wortel en maak er blokjes van,snipper de ui grof, snij of knip de kruiden fijn, kruid het gehakt met de provencaalse kruiden( halve theelepel per 250 gr.) en het zout&peper, plet de piment en de jeneverbes met de platte kant van een groot mes op een plank.
Bereidingswijze
doe de olie in de pan en fruit de ui zachtjes glazig, voeg na enkele minuutjes de geperste knoflook toe, en na nog een minuutje de spekblokjes,piment en de jeneverbes. laat nog een minuutje sudderen, voeg alle fijngesneden groente toe, en water, zoveel dat het een stevige soep wordt. meet de hoeveelheid toegevoegd water zodat je per iedere halve liter een kruidenbouillonblokje kunt toevoegen. Breng zachtjes aan de kook. Draai ondertussen balletjes van het gehakt. Als de soep bijna kookt voeg dan het gehakt toe en de bladselderij, verhit nog even tot kookpunt, roer en zet uit. Laat de soep een tijdje staan, ik maak hem meestal aan het eind van de ochtend, en eet hem `savonds. Als je de soep gaat eten, verwarm dan de soep en voeg de peterselie toe. Haal eventueel voor het opnieuw verwarmen met keukenpapier het erop drijvende vet eraf, dit is gezonder, maar wel iets minder voor de smaak.
Serveertip
Eet de soep met turks brood of ciabatta en neem er een lekkere pittige kaas bij.