chao tom don oc
- Aziatisch, Voorgerecht
- 30-60 min.
Slakken verpakt in garnalenmousse
Dit gerecht is een specialiteit van Hanoi, waar slakken meer voorkomen als in de rest van het land
Hoewel de esgarcots, zoals ze ook in Vietnam worden genoemd, in het hele land gegeten worden, zijn ze geen voedsel van alle dag. Dit gerecht wordt met name bij bruilofen geserveerd. De Vietnamezen verpakken ze voor het stomen ook graag in geurige bladeren, zoals het groen van sereh of gemberbladeren, maar dat is niet perse nodig.
Je kunt ze serveren met Nuoc Cham(zie onder sauzen)maar emt de gembersaus zijn ze nog veel lekkerder.
Ingrediënten 4 personen
* gembersaus(Nuoc mam gung, zie onderrecepten)
* 500 gr middelgrote garnalen, gepeld en van
de darm ontdaan
* 1 el slaolie
* 2 tl vissaus(Nuoc mam, toko)
* ? tl versgemalen zwarte peper
* 2 tl suiker
* 2 tl maizena
* 1 tl natriumbicarbonaat
* 1 flinke lente-ui, fijngehakt
* 1 el geraspte gember
* 1? dozijn slakken uit blik, goed afgespoeld
Voorbereiding
Bereid de gembersaus voor en zet hem apart.
Doe de garnalen in een middelgrote kom met de olie, vissaus, peper, suiker, maizena, natriumbicarbonaat en 4 tl koud water. Meng alles goed door elkaar en zet 15 minuten in de vriezer om te ijskoud te worden en op te stijven.
Doe het mengsel in de keukenmachine en maal het ot een fijne pasta en schraap daarbij de wanden van de kom een paar maal schoon. Doe de lente-ui en de gember erbij en maal kort om alles te mengen.
Olie je handen in en vorm van 1 el garnalenpasta een rondje van 6 cm van. Leg een slak in het midden en vouw de massa om het slakje heen tot een balletje. Leg de balletjes op een met olie ingemeerd bord.
Bereidingswijze
Bestrijk een stoommandje met olie en leg de balletjes er in een enkele laag op. Breng 3 cm water op hoog vuur aan de kook en zet het stoommandje erin, doe de deksel op de pan en stoom de balletjes in 12 minuten gaar.
Serveertip
Serveer de balletjes warm en geef er een kommetje gembersaus bij om de balletjes in te dippen.