Apple crumble

  • Nagerecht
  • 30-60 min.

Bron: Hans Belterman
Met de 'apple crumble' terug bij de Romeinen
Het vermoeden bestaat dat de Britten het maken van het kruimeldeeg van de Romeinen leerden. Van Apicius is bekend dat hij en zijn gasten bijzonder gesteld waren op gestoofde vruchten die bedekt waren met flinke laag zoet kruimelgebak.
De Engelsen hebben, zo wordt verondersteld, nu bijna tweeduizend jaar geleden, van de Romeinen geleerd om van meel, boter en honing een zoet kruimeldeeg te maken.

Dat de Romeinen de kunst verstonden om verschillende deegsoorten te maken was al lang bekend. Apicius liet het ons in zijn boeken weten. Zelf was de steenrijke Romein verzot op een gerecht dat bestond uit gestoofde vijgen en een 'deksel' van kruimelgebak.


Deel dit recept

Ingrediënten
Nagerecht voor 6 - 8 personen: 750 gram stevige appels; 1 eetl. geraspte limoen- of citroenschil; 125 gram witte basterdsuiker; ca. 140 gram boter, ijskoud; 100 gram bloem, gezeefd; 1 1/2 theel. kaneel; 1 mespuntje zout
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Schil de appels en snijd elke appel in 12 smalle parten. Neem de klokhuisdelen weg. Bestrijk bodem en wand van een ronde ondiepe ovenvaste schaal vrij dik met boter (ca. 15 gram). Leg de appelpartjes er, dicht op elkaar, in cirkels in. Sprenkel er 2 eetlepels water (of droge witte wijn of sherry) over en bestrooi alles met limoen- of citroenrasp en 25 gram witte basterdsuiker. Leg er hier en daar een flintertje boter op (samen ca. 25 gram).

Zeef bloem, kaneel, zout en de rest van de suiker (75 gram) in een kom. Schep alles, heel luchtig, met een lepel door elkaar. Leg de in dunne plakjes gesneden rest (100 gram) ijskoude (dus: harde) boter op het bloemmengsel. Snijd de boter met twee messen in uiterst kleine stukjes die nauwelijks meer van de bloem te onderscheiden zijn. Verdeel het kruimeldeeg zo luchtig mogelijk in een overal even dikke laag over de appelparten in de schaal.

Plaats de schaal op het rooster dat in het midden van de tot 180 graden voorverwarmde oven is geschoven. Bak het nagerecht in ca. 40 minuten goudbruin en gaar.


Presentatie


Dien het gerecht in de ovenschaal op. Verdeel het gerecht aan tafel over kleine, eventueel voorverwarmde bordjes. U kunt er apart in een sauskom licht opgeslagen, licht gezoete slagroom en/of creme fraiche bij geven.


Tip


Een dergelijk gerecht leent zich er ook goed voor om in een-persoons ovenvaste schaaltjes te bereiden.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

grote_taart avatar
grote_taart

Doorsturen

Home Recepten