tournedos met pruimen-portsaus
- Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op 10-05-2002
De pruimen eisen een ruime voorbereidingstijd, maar daardoor extra lekker
Ingrediënten 4 personen
4 tournedos, van struisvogel of lam of kip of welke soort dan ook. 250 gr pruimen zonder pit, 1/4 liter port (rood), 100 gr boter, zout en peper, 2 dl fond (bouillon kant en klaar of zelfgemaakt zonder vet), tijm.Benodigdheden
Koekepan met dikke bodemVoorbereiding
de pruimen moeten tenminste een hele weken in de port.
Boter in kleine blokjes snijden en koel bewaren tot gebruik.
Bereidingswijze
kwast met de pan heel licht in met een klein beetje olie en smelt een klein blokje boter in de pan tot deze bruin wordt. Bak de tournedos is circa 7 minuten (afhankelijk van soort en dikte) aan beide kanten mooi bruin. Daarna met zout en peper bestrooien en op een (warme) schaal leggen, afdekken met alufolie en laten nagaren (oven 75 graden).
De fond in de pan met het braadvet doen, samen met de tijm en het vocht van van de pruimen. Kort in laten koken en (van het vuur of op heel laag vuur) de klontjes boter stuk voor stuk door de hete saus kloppen, dat is het sauteren. Ook de saus met peper en zout op smaak brengen. Tenslotte de pruimen in de saus verwarmen.
Serveertip
De tournedos op een warm bord leggen, serveren met pommes duchesses of aardappelkroketjes en groente naar keuze. Een lepel van de saus met pruimen rond de tournedos drapperen en de rest van de saus aan tafel serveren.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties