1. Home
  2. Recepten
  3. Ierse keuken
  4. Iers bruin sodabrood

Iers bruin sodabrood

  • Iers, Brood
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 04-05-2002

Ingrediënten


* 250 gram zelfrijzend volkoren bakmeel
* 250 gram ongebleekt zelfrijzend bakmeel
* 1 theelepel zuiveringszout
* 5 tot 7 dl. karnemelk



Op het Ierse platteland zijn de eettafels beladen met versgebakken brood, taart, broodjes en fruitcake, geserveerd met boter, jam en dikke frisse room.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding


Oven voorverwarmen op 190 graden.

Bereidingswijze


De twee meelsoorten en het zuiveringszout( natriumbicarbonaat) zeven boven een grote beslagkom. Voldoende karnemelk toevoegen om zacht deeg te vormen - de hoeveelheid hangt af van de concentratie van het meel.
Leg het deeg op een met bloem bestoven ondergrond en kneed het tot het soepel is. Maak een bol van ca. 20 cm. doorsnede en leg hem op een ingevette bakplaat. Snijd er met een bestoven mes eenderde diep een kruispatroon in. Met water bestrijken en met wat meel bestuiven.
In de oven bakken tot het brood hol klinkt in ongeveer 20-30 minuten.

Serveertip


Voor dit brood wordt geen gist gebruikt. Het zuiveringszout en de karnemelk zorgen voor het rijzen, de structuur en de smaak. Dit brood wordt o.a. gegeten bij Dublin coddle.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jurgina


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jurgina
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top