Eendenborst met geconfijt eendenpootje

  • Hoofdgerecht
  • 0-10 min.

van "moesje2"

Deel dit recept

Ingrediënten
3 wilde eenden
peper, zout

Voor de confit
0,5 l. ganzenvet
2 sjalotten
tijm, laurier, knoflook
100 g. grof zeezout
6 eendenpoten

De saus:
1 handsinaasappel
4 dl. wildfond of kalfsfond
4 dl. rode port
2 dl. creme fraiche

beurre manie:
75 g. boter in vlokjes

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Snij borsten en poten van de eenden. Trek soep van de karkassen

Bereidingswijze

CONFIT:
Laat de eendenbouten 1 uur trekken in grof zeezout ( met een half glas
water). Keer de pootjes 1 keer. Spoel ze af en droog ze goed. Verwarm het
ganzenvet in een pan tot 90?C. Doe de eendenbouten, sjalotten en kruiderij
erbij en laat dit alles met het deksel op de pan op 80?C in 3 uur gaar
worden. Haal de pootjes er dan uit. Ze kunnen later worden opgebakken.

SAUS:
Snij met een scherp mesje de schil van een sinaasappel, zonder het witte
gedeelte. Snij er een fijne julienne van en blancheer deze. Pers de
sinaasappel uit. Kook de schilletjes, sap van de sinaasappel,
4 dl. fond en rode port rustig tot de helft in. Voeg de creme fraiche toe
en laat verder reduceren. Bind licht af met beurre manie.
Monteer de saus met de klontjes boter zonder te koken.

BORSTEN:
Bestrooi de eendenborsten met peper en leg ze met het vel naar beneden op
een ingevette bakplaat. Bestrijk ze met een beetje olie. Verwarm de oven
voor op 250?C en bak de borstjes medium-gaar in ca. 8 minuten. Bestrooi ze
licht met zout.

AFMAKEN:
Laat de borstjes even op een warme plaats rusten alvorens ze aan te
snijden. Verdeel de plakjes in een waaiervorm over het bord. Schep saus
erbij en de gekonfijte poot. Geef er verder aardappelpuree, een groente en
een lepeltje vossenbessencompote bij.

Vossenbessencompote:
150 g. vossenbessen
75 g. suiker, snuf vanillepoeder, 1 eetl. aalbessengelei

Doe alle ingredienten in een steelpan en laat de inhoud 10 minuten
zachtjes koken.

Serveertip

N.B. Maak de aardappelpuree helemaal klaar en bewaar deze in een spuitzak
met een gekartelde, plastic tuit. Dit kan in zijn geheel worden opgewarmd
in de magnetron. Spuit vervolgens een mooie rozet op de borden.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

llheks avatar
llheks

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten