Bretzeln en salzstangen

  • Duits, Brood
  • 30-60 min.
  • Bretzeln en salzstangen

    Bretzeln en salzstangen

    Bretzeln en salzstangen





Deze Bretzeln und Salzstangen komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar deze knappende hapjes bij de soep of in de avond bij een glas gekoeld tapbier worden gegeven. Maar persoonlijk ga ik voor een lekker glas wijn erbij!

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen

Voor 12 stengels en 8 krakelingen:

* 15 gram gist

* ruim 175 ml. warm water

* 1 theelepel suiker

* 300 gram bloem

* 2 theelepels zout

* 1 losgeklopt ei

* grof zout

* maanzaad

* karwijzaad

* sesamzaad
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze


* Maak een gistmengsel met een scheutje water en de suiker.

* Doe de bloem in de kom, voeg het gistmengsel toe en de rest van het water.Strooi zout over het geheel en kneed tot een stevig deeg.

* Kneed en sla het deeg 5-10 minuten.

* Laat het deeg, afgedekt door een vochtige doek op een warme plaats 30 minuten rijzen.

* Kneed het deeg kort maar krachtig door en verdeel het in 2 gelijke stukken.

* Vorm van een van de stukken deeg 8 gelijke stukjes en vorm daar lange dunne rollen van.
Vorm van deze rollen krakelingen. Duw de bevochtigde uiteinden stevig aan. Breng ze over op een ingevette bakplaat.

* Rol de tweede hoeveelheid uit tot een grote vierkante lap van 30 bij 30 centimeter.
Snijd deze in repen van 2 cm. Neem telkens een deegreepje tussen duim en wijsvinger van twee handen, en draai deze tegengesteld in.
Leg deze gedraaide repen eveneens op de bakplaat.

Leg over de plaat een droge doek en zet hem 15-20 minuten op een bak met warm water om te rijzen.

* Verwarm intussen de oven voor op 225 graden.

* Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en strooi naar keuze grof zout, maanzaad of karwijzaad daarover.

* Bak de stengels en krakelingen in het midden van de oven gedurende 10 minuten goudgeel.

Serveertip


Bij de soep, de borrel, lunch of zomaar tussendoor.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jurgina avatar
jurgina

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten