gratin dauphinoise

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

Het wordt ook wel aardappeltaart genoemd en is een heerlijk bijgerecht wat bij elk hoofdgerecht pas.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
# boter
# 1/2 kilo geschilde aardappels in dunne plakjes
# 100 gram gruyere kaas, geraspt
# 4 dl. room (of melk)
# 2 eieren
# zout
# peper
# nootmuskaat
# cayenne peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ovenschaal
oven voorverwarmen op 150 graden

Voorbereiding

* Vet de ovenschaal in met de boter
* Kook de aardappelschijfjes beetgaar of gebruik al voorgekookte uit een zakje

Bereidingswijze

# Meng in een kom de room of melk met de eieren, zout peper, nootmuskaat en de cayennepeper.
# Leg in de schaal een eerste laag aardappelschijfjes en bestrooi dit licht met de kaas
# Daarop komt het tweede laagje aardappelschijfjes en bestrooi deze ook licht met de kaas
# Zo werk je door totdat je minimaal 3 lagen aardappelschijfjes hebt.
# Op de bovenste laag geen kaas strooien.
# Giet voorzichtig het roommengsel over de aardappelschijfjes
# Plaats de ovenschotel in de oven en bak deze ongeveer 35 minuten in de oven
# Schaal uit de oven nemen bestrooien met de overgebleven kaas en kleine stukjes koude boter
# Terug zettin in de oven en 15 minuten laten gratineren bij een oventemperatuur van 180 graden.

Serveertip

Dit is het basisrecept, je kunt eindeloos varieren met tuinkruiden, fijngehakte ham e.d.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

nijnsel avatar
nijnsel

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten