gratin dauphinoise
- Frans, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Het wordt ook wel aardappeltaart genoemd en is een heerlijk bijgerecht wat bij elk hoofdgerecht pas.
Ingrediënten 4 personen
# boter# 1/2 kilo geschilde aardappels in dunne plakjes
# 100 gram gruyere kaas, geraspt
# 4 dl. room (of melk)
# 2 eieren
# zout
# peper
# nootmuskaat
# cayenne peper
Benodigdheden
ovenschaaloven voorverwarmen op 150 graden
Voorbereiding
* Vet de ovenschaal in met de boter
* Kook de aardappelschijfjes beetgaar of gebruik al voorgekookte uit een zakje
Bereidingswijze
# Meng in een kom de room of melk met de eieren, zout peper, nootmuskaat en de cayennepeper.
# Leg in de schaal een eerste laag aardappelschijfjes en bestrooi dit licht met de kaas
# Daarop komt het tweede laagje aardappelschijfjes en bestrooi deze ook licht met de kaas
# Zo werk je door totdat je minimaal 3 lagen aardappelschijfjes hebt.
# Op de bovenste laag geen kaas strooien.
# Giet voorzichtig het roommengsel over de aardappelschijfjes
# Plaats de ovenschotel in de oven en bak deze ongeveer 35 minuten in de oven
# Schaal uit de oven nemen bestrooien met de overgebleven kaas en kleine stukjes koude boter
# Terug zettin in de oven en 15 minuten laten gratineren bij een oventemperatuur van 180 graden.
Serveertip
Dit is het basisrecept, je kunt eindeloos varieren met tuinkruiden, fijngehakte ham e.d.