Alikruiken

  • Regionaal, Borrelhapje
  • 10-20 min.

Een Rotterdams borrelhapje wederom: heel lekker kun je ze krijgen bij Hotel New York. Heel gezellig in een bakje met een kurk met spelden erbij. Met de speld wip je het vleesje eruit. Alikruiken of kreukels zijn zeeslakken met een donkerbruin huisje en een doorzichtig geelbruin dekseltje. De slakken worden met de hand geraapt. Ze zitten aan wieren en op schorren tussen de hoog- en laagwaterlijn, op golfbrekers en steenglooiingen. De laatste worden in Zeeland ook wel kreukelbermen genoemd.
Alikruiken worden gegeten bij een boterham of bij de borrel.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
1 kilo alikruiken, ? bosje bladselderij, ? bosje peterselie, 2 laurierblaadjes, 1 mespunt basilicum, 1 mespunt tijm, zout, versgemalen peper.


Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 294,28 kcal
Koolhydraten 3,53 g
Eiwitten 46,02 g
Vetten 7,63 g
Benodigdheden
Extra weetje:

In Zeeuws-Vlaanderen vooral met Pasen bij een heerlijk paasbrood. Alikruiken worden als volgt genuttigd: Neem een slakkenhuisje uit de pan. Neem de alikruik In de ene hand en in de andere een speld. Verwijder met de speld het dekseltje, wip vervolgens met de speld de slak uit zijn huisje en steek de alikruik in de mond.

Bereidingswijze

Was de alikruiken heel goed schoon. Was de bladselderij en de peterselie en maak daarvan een bedje op de bodem van een pan. Leg hier de gewassen alikruiken op en giet zoveel water bij dat de alikruiken geheel onder water staan. Voeg dan de laurierblaadjes, de basilicum, de tijm, het zout en de versgemalen peper toe. Breng het water aan de kook en laat de alikruiken op hoog vuur met het deksel op de pan driemaal opkomen. Draai het vuur laag en laat de alikruiken in 10 minuten zachtjes gaar koken. Dien de alikruiken direct op.

Bron: van mosselsoep en kaneelpap door Jo van Lamoen

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

rotterdamse_saar avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten