1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Spaghetti
  6. spaghetti met spek en tonijn

spaghetti met spek en tonijn

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 22-04-2002

Ingrediënten 4 personen


500 g hele dunne
volkoren-spaghetti,
"capellini" van Soubry

200 g licht of niet gezouten,
gerookte magere spekblokjes

1 blik met 200 g tonijn in olijfolie - ( 153 g uitgelekt )

1 doosje met 50 g
ansjovisreepjes - ( 35 g uitgelekt )

4 verse tomaten

4 teentjes knoflook

1 witte ajuin of wat sjalotjes

125 ml olijfolie

enkele blaadjes verse
basilicum

versgemalen zwarte peper



Zoals bij alle pasta gerechten is het ook hier de saus die het doet. Wat we eigenlijk maken, is een olie die alle smaken van de ingredienten heeft opgenomen. Het eindresultaat is redelijk kleurloos en dun, en het is daarom dat je de dunste spaghetti moet nemen die je kan vinden, dan heb je meer oppervlakte waaraan de olie kan hechten. De "capellini" zijn bvb. minder dan 1 mm dik. Weersta aan de verleiding om deze saus te "binden" of om ze sterker te kleuren met tomatenpuree of zo. Het effect van deze saus op de pasta is perfect zoals het is ...

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snipper de ui en de knoflookteentjes fijn. Breng wat water aan de kook en dompel de tomaten er een voor een ongeveer een minuut in, zodat je ze onmiddellijk daarna gemakkelijk kan pellen. Snijd de gepelde tomaten in blokjes. Snipper de basilicumblaadjes, open de blikken tonijn en ansjovis. Snijd het spek in zeer kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter.

Bereidingswijze

Breng de olijfolie op temperatuur in een redelijk grote pan (40 cm) met hoge rand. Doe er als eerste de knoflook snippers bij. Doe een minuutje later de spekblokjes in de pan, en laat die goed aanbraden op redelijk groot vuur. Zet dan het vuur lager en voeg de ajuin of sjalotjes toe. Als de olie te heet is geworden, mag je er de olie van de tonijn en ansjovis bij gieten. Laat in elk geval de ajuin enkel glaceren, en niet bruin worden.

Voeg dan de tomaten toe, en zet het vuur een klein beetje hoger. Na een tijdje, als de tomaten uit elkaar gevallen zijn, krab je met een lepel of vork de tonijn uit het blik en meng je die geschraapte vis in de pan. Breng op smaak met de zwarte peper en snipper de ansjovisreepjes ook in de pan. Doe de helft van de basilicumblaadjes erbij en laat alles sudderen. Roer af en toe eens met een houten lepel.

Kook ondertussen de spaghetti gaar in water met iets meer zout als gewoonlijk. Laat het water goed doorkoken voor je de spaghetti erin doet, dan kleeft hij niet. Als de spaghetti kookt doe je de rest van de basilicumblaadjes in de saus en roer je die nog eens goed door, en zet je het vuur af.

Giet de spaghetti af, laat hem nog een minuut "droogzweten", en meng dan de saus eronder. Er zal niet veel kleur op komen, maar de geur en smaak spreken voor zichzelf !

Serveertip

Gebruik risotto-rijst, gekookt in een halve liter visbouillon-van-een-blokje in de plaats van spaghetti. Of maak couscous op dezelfde wijze. Serveer er een versneden verse tomaat in een apart kommetje met een lichte dressing van enkel olie en azijn bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top