Creoolse kipstoofpot

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 17-04-2002


In Suriname is de Creoolse keuken een onderdeel van de multiculturele keuken.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
  • 1 eetl. fijngehakte knoflook
  • 1 eetl. gehakte verse tijm, of 3/4 theel
    gedroogde tijm
  • 1 theel. mosterdpoeder
  • 1/2 theel. zout
  • 1/2 theel.
    scherpe paprikapoeder
  • 1/2 theel. geplette zwarte peperkorrels
  • 350 gr. kippendijvlees, in 1 cm brede reepjes
  • 350 gr. kippenborstfilet, in 1 cm. brede reepjes
  • sap van 1 citroen
  • 15 gr. ongezouten boter
  • 1 grote ui, in ringen
  • 5 stengels bleekselderij, in 1 cm.
    brede repen gesneden en die in stukjes van 2 cm.
  • 1 1/2 eetl. bloem
  • 1250 gr. tomaten, ontveld, ontdaan van zaad en gehakt,
    of
  • 800 gr tomaten uit blik, uitgelekt en gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetl. olijfolie
  • 250 gr. okra, in 3 cm lange stukken gesneden
  • 1/2 l. kippenbouillon
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd, in 1/2 cm. brede, lange reepjes gesneden
  • 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in
    1/2 cm brede, lange reepjes gesneden
  • Boodschappen bestellen

    Voorbereiding

    Meng de knoflook met de tijm, het mosterdpoeder, zout, paprikapoeder en
    de peperkorrels.
    Schep de reepjes kip goed om met een derde van dit
    mengsel en het citroensap.
    Laat de kip op kamertemperatuur marineren
    terwijl je de groenten zover klaarmaakt.

    Bereidingswijze

    Laat de boter smelten in een grote, zware pan op een matig hoog vuur.

    Doe er de ui en de selderij in en fruit deze onder regelmatig roeren
    ca 8 minuten tot de ui glazig is.
    Roer er vervolgens de bloem en
    de rest van het kruidenmengsel door en laat het geheel nog 2 minuten
    fruiten.
    Voeg dan de tomaat en laurierblaadjes toe, draai het vuur
    wat lager en laat het geheel 15 minuten sudderen.
    Verhit intussen de
    olijfolie in een grote, zware koekepan op een matig hoog vuur.
    Voeg
    de okra toe en bak de stukjes al roerend in ca 5 minuten aan alle
    kanten bruin.
    Zet de okra weg.
    Voeg de gemarineerde kip, de
    bouillon en de paprika toe aan het tomatenmengsel.
    Laat alles, onder
    af en toe roeren, nog 20 minuten sudderen.

    Serveertip

    Roer voor het opdienen de okra door het stoofgerecht en laat het
    geheel goed doorwarmen.
    Lekker met rijst of brood.

    Eet smakelijk

    Laatste reacties

    Er zijn nog geen reacties

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten