Zemlovka
- Tsjechisch, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Zoete witbrood ovenschotel uit oost europa
Ingrediënten 3 personen
Witbrood snedenZonnebloemolie
Appels (zoete)
3 eieren
Suiker, kaneel
Aardbeien in blik
citroen/limoen
Rozijnen (eventueel)
Rum (eventueel)
Benodigdheden
OvenschotelRasp
Voorbereiding
GEBRUIK DE SUIKER NIET TE ZUINIG!!!
Bereidingswijze
Schil en rasp de appels (een stuk of 4/5) en gooi er suiker en citroen doorheen. Eventueel ook de rum en rozijnen.
Giet een bodempje olie in een ovenschotel, scheur het witbrood aan flarden en puzzel de stukjes tot een dichte laag onder in de schotel. Doe er vervolgens een laag appel mengsel op, olie, brood appelmengsel enz, totdat de schotel vol is.
Breek de 3 eieren in een kom en leg de dooiers apart. Klop het eiwit met suiker en kaneel totdat het een STEVIG schuim vormt. Doe er vervolgens de dooiers bij en meng alles goed. Giet de kom leeg bovenop de ovenschotel zodat hij bijna overloopt. Zorg ervoor dat het eiermengsel ook een beetje kan doordringen in de onderste lagen...
Doe het geheel een minuutje 15 in de oven op 180 graden celsius.
Serveertip
Serveer uiteindelijk met de ingeblikte aardbeien of bosvruchtencompote.