zeeuwse bolussen
- Nederlands,
- > 120 min.
Voorbereiding
- gist met een beetje lauw water (of lauwe melk) in een grote kom/schaal oplossen;
- de rest van de vloeistof toevoegen met 30 gr suiker;
- 500 gr bloem toevoegen;
- mengen tot een glad beslag ontstaat;
- afdekken met een vochtige doek en op een warme plek ca. 1 uur laten rusten;
- de rest van de bloem, de vanillesuiker, de kaneel en het zout toevoegen;
- kneden zodat er een soepel deeg ontstaat (ca. 10 minuten);
- deeg in de kom afdekken (doek plastic) en 30 minuten laten rijzen;
Bereidingswijze
- deeg plat maken en verdelen in 15 stukken;
- vorm er lange worstjes van;
- deze door de bruine suiker rollen totdat ze helemaal bruin zijn;
- oprollen (bolusvorm) en in een ingevette bakplaat leggen en nog wat bruine suiker erover;
- 30 minuten laten rijzen op een warme plaats;
- de oven voorverwarmen op 200 graden;
- Bak de bolussen in 15 minuten bruin (laat ze niet hard worden !);
- Haal ze uit de oven en laat ze omgekeerd op een rooster afkoelen.