Rotterdamse kruidbroodjes

  • Regionaal, Brood
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 10-04-2002

Ook wel Rotterdamse kruidtimpen of bloedbroodjes genoemd. Ze worden standaard in Rotterdam met de Kerst gebakken. Geheim van het timpje is het rommelkruid (anijszaad, gemalen kruidnagel, nootmuskaat en gemalen zwarte peper). Dat is hetzelfde kruid dat in balkenbrij gebruikt wordt. Er bestaan meerdere versies van dit mengkruid. Naast de roodkleurende (die we hier moeten gebruiken) is er ook een "grijzere" versie, die in Groningen in de worst gebruikt wordt. Deze versie bevat meer kruidnagels.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
500 gr bloem
200 gr sucade
20 gr rommelkruid
20 gr suiker
10 gr zout(2 theelepeltjes)
25 gr verse gist of 5,5 gr droge gist
30 gr boter
3 dl lauwe melk of water
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Door het toegevoegde rommelkruid hebben deze broodjes een rode kleur. Ze herinneren daarmee aan de bloedige dierenoffers, die in vroeger tijden omstreeks Kerstmis werden gebracht. In het Waterweggebied worden deze broodjes, gevuld met fijngehakte sucade, nog zeer gewaardeerd. Vooral met Kerstmis en Pasen.

Bereidingswijze

Doe de bloem, sucade, rommelkruid, suiker, gist, boter, zout en de melk of water en maak hiervan een samenhangende deegbal van.Vorm hiervan een dikke rol en snijd hiervan dikke plakken.Vorm hiervan broodjes. Plaats ze op een bekleed bakblik en laat ze ca 40 min rijzen onder een doek met plasticfolie. Bak ze af in de oven ca 15 min. Je kan het ook in een broodvorm doen, dan is de baktijd ca 30 min.

Serveertip

Lekker met roomboter

Laatste reacties

mauritsenole92 avatar
mauritsenole92 14-04-2002

kicken ! Ik haal hem binnenkort op voor C_van_S, daar loop ik al een jaar achter geloof ik; het is ook zo gezellig verderop op Smulweb ;-))

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten