limoncello

  • Italiaans,
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 04-04-2002
  • limoncello

    Limoncello

    Limoncello

  • limoncello

    Limoncello

    Limoncello

Limoncello is een digestieve likeur, afkomstig uit het zuiden van Italie. Er bestaat geen officieel recept; de Italiaanse vrouwen die limoncello maken, krijgen het recept door van hun voormoederen en passen het aan aan de smaak van de familie.

Deel dit recept

Ingrediënten
10 of meer citroenen, van de beste kwaliteit, met een dikke schil en niet te rijp

Het is belangrijk dat de citroenen NIET behandeld zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. Koop geen citroenen bij de supermarkt in een netje, deze kunnen zijn behandeld met een soort was, wat de smaak beinvloedt

suiker
Het gewicht mag varieren tussen de 300 tot 800 gram. Dit is afhankelijk van persoonlijke smaak.

alcohol
Er is een liter pure alcohol nodig. Eventueel kan er ook de beste kwaliteit wodka gebruikt worden.

water
1 liter om de suiker in op te lossen.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
flessen met een wijde hals en een dop
Gebruik beslist geen kurk; deze wordt door de werking van het zuur in de citroenen papperig. Neem bijvoorbeeld flessen van boerenmelk, die hebben een handige schroefdop.

een fijne zeef of kaasdoek
Om de likeur te filteren

pan

Voorbereiding

1.
Boen de citroenen goed af en schil ze. Schraap aan de binnenkant al het wit weg (dat geeft de limoncello een bittere smaak). Vul de fles(sen) met de schillen en doe de alcohol erbij. Dop er op en minstens 20 dagen laten staan in een donkere ruimte. Eventueel kan je in plaats van alle citroenen in een keer te schillen, iedere keer wanneer je een citroen gebruikt, de schil toevoegen aan de alcohol.

2.
Verwarm een liter water en los hierin de suiker op. Laat dit vijf minuten doorkoken en vervolgens helemaal afkoelen. Mix de suikersiroop met de inhoud van de flessen. Doe alles in schone flessen, doppen erop en weer laten staan voor minstens 20 dagen (Hoe langer hoe intenser de smaak).

3.
Zeef na al die dagen de inhoud van de flessen en vul (nieuwe, gesteriliseerde) flessen met de likeur. Leg dit in de koelkast. Nu is het klaar om gedronken te worden. De limoncello kan ook ingevroren worden.

Serveertip

IJskoud, in een smal, hoog glas, na een maaltijd of ?s avond in plaats van de gebruikelijke alcoholische versnapering.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

riawes avatar
riawes 23-04-2015

In Italië gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Vraag aan vrienden/bekenden als men op vakantie gaan nar Italië of ze het meebrengen. Ria

Cecileg avatar
Cecileg 23-04-2015

Ik zie nu dat er 9% staat, er moet staan 96%. De apotheek kan er aan komen. Wel vragen naar de consumptiealcohol. Lieve groet Cecile

Jahquency avatar
Jahquency 23-04-2015

Dit kan wel in Andorra gekocht worden 95 procent.

Jahquency avatar
Jahquency 23-04-2015

Alcohol 95 procent is heel eenvoudig in Spanje te koop

Cecileg avatar
Cecileg 21-04-2015

Je zou via e apotheek kunnen proberen. Alcohol 9% voor consumtie. Moet te krijgen zijn. Ik gebruik die ook oor mijn middelen te maken. Lieve groet Cecile

zomaareenbezoeker avatar
zomaareenbezoeker 21-04-2015

Hoi Sybyle, ben dit topic even vergeten maar bij deze: ga maar over de grens want de echte heeft echt precies nodig wat jij in je recept schrijft. Alle andere versies zijn geen 'echte' limoncello zoals wij die kennen uit Italie. Maar de 96% alcohol heb ik in NL nog steeds niet gevonden.

Sybyle avatar
Sybyle 25-08-2014

Ik ben benieuwd...houd me op de hoogte en anders op naar belgie of luxemburg want daar is de 96% nog wel betaalbaar. Ik ga denk ik heel binnenkort eens over de grens neuzen hihihi, gr, en hoop ook snel iets van jou te horen. Sybyle

zomaareenbezoeker avatar
zomaareenbezoeker 24-08-2014

Hoi Sybyle, ik blijf heel erg benieuwd voor de toekomst, want ik vind het erg lekker (mits idd gewoon een goede kwaliteit). Ik ga het intussen met jenever proberen te maken, mijn beste vriendin wordt 50 en dit is voor ons een erg leuke en lekkere gezamenlijke herinnering /drinken we nog steeds graag. Ik hoor graag van jou, jij hoort ook nog van mij. Gr, Ineke

Sybyle avatar
Sybyle 20-08-2014

Ik begrijp wat je bedoeld. Ik heb geen ervaring met jenever maar ik denk dat juist dat mede de pure alcohol ervoor zorgt een goede limoncello te maken. Het is ook heel vervelend dat het in Nederland niet verkrijgbaar is Terwijl je het in Italie zo in de supermarkt kunt kopen. Misschien kun je het kopen over internet..Ik ga het eens uitzoeken. Kom erop terug. Gr Sybyle

zomaareenbezoeker avatar
zomaareenbezoeker 20-08-2014

Dank je, suikerwater met een citroensmaakje is niet wat ik wil maken...Dus toch maar wodka of proberen of ik die die 96% alcohol toch ergens op de kop kan tikken. Zou jenever evt nog kunnen werken? Heeft eigenlijk van zz geen smaak behalve alcohol (in mijn beleving).

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten