1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Kool
  5. Savooiekool
  6. groene savooiekool met pindasaus

groene savooiekool met pindasaus

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 02-04-2002

Ingrediënten 4 personen


750 gram groene savooiekool, fijngesneden of-geschaafd
zout
250 gram gekookte ham, in reepjes(julienne)gesneden
2-3 eetlepels seroendeng(geroosterde kokos met pinda's)
Voor de saus:
1 eetlepels (zonnebloem)olie
1 grote ui, ragfijn gesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
1-1? theelepel sambal oelek
1 theelepel fijngeraspte verse gemberwortel
5 eetlepels pittige pindakaas
1 eetlepel zoete sojasaus(ketjap manis)
enkele druppels limoen-of citroensap


Verder heb je nodig


Pan met dikke bodem
zeef of vergiet
klein pannetje met dikke bodem


De groene savooiekool is een van de vele groenekoolsoorten die we kennen. De groene savooiekool onderscheidt zich door het sterk gebobbelde blad. De donkergroene bladeren vormen een krop waarvan de buitenste bladeren een mooie omlijsting vormen. Ze is het smakelijkst wanneer ze kort wordt gekookt.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zet groente op met een flinke bodem water en voeg wat zout toe. Breng alles snel aan de kook. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat de kool niet veel langer dan 12 minuten koken. Stort de kool in een grote zeef of vergiet. Laat de kool uitlekken. Houd de groente daarna warm in de pan waarin ze werd gekookt. Schep de hamreepjes erdoor. Maak de saus door een pannetje met dikke bodem heet te laten worden. Laat de olie er even door walsen. Voeg de ui toe en laat deze, boven een matig afgestelde warmtebron, 3 minuten zachtjes fruiten. Schep knoflook, sambal oelek en gemberwortel erdoor. Roer er na 1 minuut de pindakaas door. Schenk er 3 deciliter kokend water bij. Blijf zolang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Voeg een of meer eetlepels water extra toe wanneer de saus wat al te dik is uitgevallen. Laat de saus enkele minuten zachtjes sudderen. Breng de saus op smaak met ketjap, limoen-of citroensap en eventueel wat zout.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Presentatie: schep de kool met de hamreepjes in het midden op voorverwarmde borden. Schep de saus erover en bestrooi de gerechten met seroendeng. Dien droog gekookte rijst apart er bij op.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top