champignons met kaas uit de oven

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 01-04-2002
  • champignons met kaas uit de oven

    Champignons met kaas uit de oven

    Champignons met kaas uit de oven



Het oorspronkelijk recept voor de gegratineerde champignons met kaas is al enkele eeuwen oud. Het dateert uit de tijd dat er in het Parijse Montmartre nog enkele boerderijen waren en er zich bij de huidige Place de Tetre nog wijngaarden bevonden. De champignons kwamen uit de grotten vlak bij Parijs en die zijn er ook vandaag nog. De Parijse champignons zijn altijd stevig en volkomen gesloten. De smaak is, vergeleken met weidechampignons, uitgesproken zacht en fijn.


Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
750 gram kleine champignons, schoongemaakt
4 teentjes knoflook, ongepeld
4 dl groente-of kippenbouillon, eventueel van tablet
3 dl droge witte wijn, zoals Pinot Blance(Elzas)
35 gram boter
1 sjalotje, ragfijn gesnipperd
30 gram bloem, gezeefd
1 dl slagroom
75 gram geraspte extra belegen (of nog oudere)Goudse kaas
zout
witte peper uit de molen
2 eetlepels fijngehakte (blad)peterselie
3 eetlepels droog kruim van witbrood
ca. 1 eetlepel gesmolten boter
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan met dikke bodem
knoflookpers
ovenvaste schaal
fijne zeef

Voorbereiding

Breng bouillon en wijn aan de kook. Voeg de champignons en de knoflooktenen (in de schil!)toe en laat ze 6-7 minuten koken. Stort alles in een fijne zeef. Houd de champignons warm. Vang het kookvocht op en breng het samen met de knoflooktenen opnieuw aan de kook. Laat alles zolang zachtjes koken tot niet veel meer dan de helft (ca. 3? dl)is overgebleven. Houd de inmiddels gare knoflooktenen apart en laat ze afkoelen.

Bereidingswijze

Verhit een pan met dikke bodem. Laat de boter smelten. Roer het sjalotje er door en laat het zachtjes fruiten tot het begint te kleuren. Roer de bloem erdoor en blijf zolang roeren tot een smeuig mengsel (roux) is verkregen. Knijp de knoflooktenen uit. Roer de knoflookpuree door de roux en schenk er onder voortdurend roeren het gereduceerde kookvocht van de champignons bij. Blijf zolang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Roer de room erdoor en voeg eventueel wat zout en/of peper toe (bedenk dat ingedampte bouillon van tabletten veel zout bevat). Laat daarna 50 gram geraspte kaas in de saus oplossen. Schep er vervolgens de champignons en peterselie door. Doe alles over in een ovenvaste schaal. Vermeng de rest van de kaas met het broodkruim. Strooi het mengsel over het gerecht en sprenkel er een beetje gesmolten boter over. Plaats de schaal in het midden van de tot 220 graden voorverwarmde oven. Neem het gerecht uit de oven zodra er een mooi goudbruin korstje op is gekomen.

Serveertip

Presnetatie: dien het gerecht in de ovenschaal op. Geef er een groene sla met tomaten en lekker warm en knapperig stokbrood bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

mobiel_1347286995 avatar
mobiel_1347286995 01-12-2013

Heel erg lekker. Dank je wel voor dit recept.

manon9 avatar
manon9 08-08-2013

Het was echt heerlijk. We hebben genoten!!

manon9 avatar
manon9 08-08-2013

Het was echt heerlijk. We hebben genoten!!

seegers2 avatar
seegers2 28-07-2013

vandaag voor het eerst gemaakt, ik vond het heerlijk en mijn gasten ook

ramto avatar
ramto 21-05-2013

een heerlijk gerecht, ook ideaal als lunchgerecht!

Snuggertje avatar
Snuggertje 17-04-2013

Ik heb het net gemaakt, ruikt goed. Als aanvulling heb ik 2 steranijsjes meegekookt tijdens het koken van de champignons. Dat geeft het gerecht een heel andere dimensie. Eet smakelijk.

caroca avatar
caroca 17-03-2013

Erg lekker, gisteren van genoten!

zomaareenbezoeker avatar
zomaareenbezoeker 16-03-2013

Lijkt me heel erg lekker, ik houd erg van champignons en kaas, ga het zeker proberen. Bedankt en groet, Ineke.

estherbakermans avatar
estherbakermans 14-02-2013

ik neem het mee ziet er lekker uit gr esther

Jessicavw avatar
Jessicavw 11-01-2013

Gegeten op 2e kerstdag. Was echt heerlijk! Top bijgerecht!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten