Zuurvlees

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 18-03-2002

Limburgs stoofgerecht, erg lekker in de winter met bijv rode kool.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg runderlappen, 3 grote uien, rode wijn, azijn, water, 3 laurier, 3 kruidnagel, eventueel jeneverbes, boter, 1,5 a 2 eetl stroop, 1 a 2 plakken ontbijtkoek, beetje maizena om te binden, mespuntje buijsman koffie-extract, peper, zout.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Runderlappen in "hapklare brokken" snijden, ui snipperen (niet te klein), vlees en ui in een kom doen en drie gelijke delen water, wijn en azijn erbij doen tot het vlees onderstaat. Dan de laurier, kruidnagel en eventueel jeneverbes erbij doen. (De hoeveelheid kruiden kan men zelf bepalen.) Dit minimaal 24 uur tot maximaal 3 a 4 dagen in de koelkast laten marineren. Hoe langer hoe malser!

Bereidingswijze

Het vlees, de uien en de kruiden in een vergiet goed laten uitlekken. De marinade opvangen en bewaren. De boter in een grote pan smelten en het vlees, uien en kruiden ongeveer 5 minuten braden. Dan de marinade er geleidelijk bijschenken en het vlees op laag vuur met de deksel er half op laten sudderen. Ongeveer om het half uur wat marinade bijschenken. De gaartijd hangt een beetje af van hoelang het vlees heeft gemarineerd, 1,5 tot 2,5 uur. Het vlees moet nog voor de helft onderstaan met marinade om de saus mee te maken. Saus afmaken: De stroop erbij en die laten oplossen, dan de ontbijtkoek toevoegen. Voor beide geldt, geleidelijk toevoegen en proeven! De een wil het wat zoeter dan de ander. Neem wat van de saus uit de pan en meng dat met wat maizena. Bind de saus en voeg als laatste een mespuntje (!) Buijsman koffie extract toe. Dit om de saus goed donker te laten worden.

Serveertip

Lekeer met gekookte aardappels, rode kool en appelmoes of met frietjes en sla.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

will_s avatar
will_s 18-03-2002

Hoi Cindy. Heeeerlijk.!!!! Groetjes Willeke.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten