1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Japanse keuken
  5. Sushi
  6. Sushi

Sushi

Door: hitoshi

  • Japans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 11-03-2002

Ingrediënten 4 personen


50 gram verse gember
Kruiden voor de gember in het zuur:
1 el suiker, 1/3 tl zout, en 4 el rijstazijn.
6 dl sushirijst, 7 dl water, 4 stukken van 3 x 5 cm kombu, 2 el kooksake (mirin), 5 el rijstazijn.
100 gram verse rauwe tonijnbiefstuk, 100 gram verse rauwe zeebrasemfilet, 100 gram gerookte zalm, 2 zoute haringen en 8 scampi?s en 100 gram zalmkuit.
3 eieren
Kruiden voor de eieren:
2 tl suiker, ? tl kooksake(mirin), mespuntje zout.
1 komkommer en een bakje waterkers.
Kruiden
1 el gemalen wasabi, 1 limoen.


Verder heb je nodig


2 Snijplankje, 2 zeer scherpe mesjes, 8 kleine bakjes, 4 grote borden, 2 grote platte schalen. 2 houten spatels, 4 paar eetstokjes, steelpan, lepels, potje zonder deksel, houten slabak.


Handgerolde sushi.

Van de vele sushi varianten, is deze wel de gemakkelijkste thuis te bereiden. Ieder wikkelt z,n eigen sushi naar eigen smaak in een lekkere ongedwongen sfeer. Deze manier van tafelen vind ik een van de gezelligste manieren en wat mij er ook enorm aan bevalt is dat het een lange zit is. Heerlijk op het gemak met je gasten communiceren onder het genot van een glaasje warme sake. Om deze sushi te rollen is het de bedoeling nadat de nori gevuld is het op te rollen tot een puntzakje om het vervolgens te dopen in de sojasaus. Omdat dit gerecht vrij machtig is, nuttigen wij het als hoofdgerecht, met als entree een licht misosoepje, omdat het meer dan voldoet. Voor dit soort gerechten heb ik een groen Japans servies maar met een Europees servies kun je er uiteraard ook iets moois van maken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Vermeng de ingredienten voor de gember heel goed. Schil de gember en snijd hem in flinterdunne plakjes. Laat ze enkele tellen in kokend water liggen en vervolgens uitlekken. Doe ze daarna in het de dressing en laat het minstens een half uurtje marineren. Voor gebruik goed uit laten lekken. Spoel de rijst tot het water helder is en laat het een uurtje uitlekken in een vergiet. Wrijf de kombu met een vochtige doek af maar laat het witachtige poeder erop zitten. De witte substantie aan de kombu is een essence, gevormd tijdens het drogen. Het verhoogt de smaak van het eten! Breng de rijst in een rijstkoker of pan met het water, mirin en de kombu aan de kook. Zodra de rijst kookt de kombu verwijderen. Temper de hittebron en kook de rijst in circa 15 minuten gaar en plakkerig. Draai de hittebron uit en laat de rijst nog 10 minuten stomen. Schep met een houten spatel de rijst van onder af luchtig om en los. Gebruik je een pan leg dan onder het deksel een droge doek om vocht te absorberen.
Terwijl de rijst uitlekt en vervolgens kookt, bereid je de ingredienten in deze volgorde:
Roer 2 eetlepels mirin = kooksake, 5 el rijstazijn, 2 el suiker en 1 tl zout tot alles opgelost is. (2) Vermeng zonder kloppen de eieren met je stokjes of een vork. Kruid de eieren met 2 tl suiker * ? 1l mirin en een mespuntje zout. Roer de eieren rustig door elkaar tot alle ingredienten zijn opgenomen. Bak er een omelet van in 1 1/2 tl plantaardige olie. Laat de omelet afkoelen en snijd het in repen van 8 x 1 cm. (3) Pel de garnalen, maar laat de staarten er vastzitten. Wip de aders er uit vanuit het midden (dat is het makkelijkste) met een prikker. Steek de garnalen in de lengte door de buik van kop tot staart aan een sate pen, zodat ze niet omkrullen tijdens het koken. Kook ze in weinig water met een snuf zout en een scheutje kooksake circa 3 minuten. Zodra ze iets afgekoeld zijn, de pennen er al draaiende uitrekken.

Bereidingswijze

(4) Schil de komkommer met een dunschiller en wrijf hem met je handen in met zout om hem wat zachter te maken en spoel af. Snijd de komkommer in reepjes van 1 cm in het vierkant en 8 cm lang. Verwijder de taaie pitjes. (5) Snijd de tonijn, brasem, haring en de gerookte zalm in even grote stukjes als de komkommer. (6) Snijd de geroosterde nori, die je boven een hittebron (12 a 13 seconden) houdt en eventjes knapperig laat roosteren, in vieren. (7) Doe de wasabi in een potje zonder deksel en roer deze om met 1 1/2 tl water. Zet het potje op z,n kop om de smaak te ontwikkelen. Snijd de limoen in 4 partjes. (8) Doe 2 el sake, 5 el rijstazijn, 2 el suiker een 2 tl zout in een kommetje los tot alles opgenomen is. Als de rijst gaar is doe je hem over in een schaal ( ik gebruik hiervoor een houten sla schaal omdat dit het vocht van de rijst absorbeert en het extra lekker maakt. Schenk er de kruiderij over en roer het luchtig door elkaar. Laat de rijst tot kamertemperatuur afkoelen. Hoe sneller het afkoelt, hoe meer glans over de rijst en hoe minder melig, dus ik waaier af en toe met een waaier over de rijst. Dek erna de schaal af met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. (9) Schik de soorten vis, ei, groenten en toevoegingen op een grote platte ronde of rechthoekige schaal.

Serveertip

Schep de rijst over in een grote kom twee platte houten spateltjes er naast. Zet dit samen met de nori en de sojasaus op tafel. Zet alle bijgerechten op de wasabi en sojasaus na, zoveel mogelijk in het midden van de tafel. Maak er een aantrekkelijk geheel van. Geef per persoon een 1/2 el sojasaus op een bakje vermengt met 1/2 tl water en een bakje wasabi, zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Ieder kan naar eigen believen zijn nori vullen. Probeer wel zoveel mogelijk je vis eerst in wat groente te wikkelen om er echt van te genieten. Wat citroensap vind ik heerlijk over de zoutige smaak van de zalmkuit en gerookte zalm. Wees voorzichtig met de wasabi want het is zeer pikant. Ja, wij drinken hier met graagte warme sake bij!






Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hitoshi
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top