Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Griekse keuken
  4. Galaktoboureko

Galaktoboureko

Door: diny45

  • Grieks, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 09-03-2002

Ingrediënten


500gr. Fyllo (flinterdun bladerdeeg), 1 liter melk, 4 eieren, 1 kop suiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 gr (fijne)griesmeel, 250 gr boter of margarine.
Voor de siroop
2 kopjes suiker, 1 kopje water, 1 citroen


Verder heb je nodig


Dit flinterdunne fyllo is zeker verkrijgbaar bij Turkse winkels, waarschijnlijk ook het zeer fijne griesmeel, semolina genaamd


Grieks Griesmeel gebak

Ontdek meer:

Voorbereiding

Citroen uitpersen en dun de schil afschillen.

Bereidingswijze

Melk met suiker al roerend aan de kook brengen, zodat de melk niet aanzet, als het kookt beetje bij beetje het griesmeel erdoor roeren, de pan van het vuur halen, voeg de vanillesuiker toe, eieren in een kom kloppen en langzaam al roerende bij het griesmeel mengsel gieten.
Beboter een ronde bakvorm (34) en bekleed die met de helft van het fyllo deeg, kwast elk vel in met gesmolten boter of margarine voor je het volgende erop legt. Verdeel nu de griesmeel massa erover, vouw de overhangende fylloresten naar binnen over de griesmeel massa. Dek af met de rest van de fyllo,(ook nu weer elk vel inkwastend met boter, voor je het volgende erop legt), vouw het overhangende opnieuw naar binnen. Snijd met een scherp mes de bovenste paar laagjes deeg in porties, kwast de rest van de boter erover en besprenkel met wat water (om krullen van het deeg tegen te gaan). Bak op 175 graden in een half uur af. Laat de taart afkoelen.
Voor de siroop:
Water, suiker en citoen schil, 5 min. koken, voeg dan de citroensap toe en laat het nog 3 minuten koken en giet de hete siroop over de galaktoboureko.

Serveertip

Er betsaat een 2e minder bekende manier.
Het fillodeeg (dus alle lagen ) in vierkanten snijden, en steeds op de helft van de lagen (wel altijd elk vel beboteren, anders is het veel te droog) wat griesmeel vulling in het midden leggen en dit dicht vouwen als een enveloppe, zodat je afzonderlijke pakketjes krijgt. Met boter bestrijken en eveneens op 175 gedurende een half uur afbakken, inplaats van de siroop bestrooien met poedersuiker, vermengd met kaneel.



Deel dit recept

Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van diny45
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top