1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Japanse keuken
  5. Sushi
  6. Sushi (Maki)

Sushi (Maki)

  • Japans, Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 06-03-2002

Ingrediënten 4 personen


RECEPTUUR SUSHI:100 gr sushirijst*rijstazijnazijn*
RECEPTUUR SUSHI : vissoorten o.a.: zalm, tonijn.RECEPTUUR GARNITUUR:zoetzure gember*
wasabi*Kikkoman sojasaus*geraspte wortelen of rettich
RECEPTUUR MAKI-SUSHI:1 vel nori*
100 gr sushirijst*wasabi (= mierikswortelpasta)*rijstazijn*1 reepje tonijn of zalm of courgette of komkommer*Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

BEREIDINGSWIJZE RIJST VOOR SUSHI OF SUSHI MAKI:1.Was de rijst in een zeef of vergiet onder stromend water, totdat het water helder uit de zeef of vergiet komt.2.Laat de rijst 15 minuten uitlekken.3.Doe de uitgelekte rijst in een grote pan met 150 ml water.4.Breng het water aan de kook, laat 3 minuten koken, draai het vuur laag en laat de rijst op laag vuur met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Gebruik een gietaluminiumpan. Het water moet allemaal opgenomen zijn door de rijst.5.Sommige sushikoks voegen nu sake (rijstwijn) toe aan de rijst. Laat de rijst onder een schone theedoek 5-10 minuten staan.
BEREIDINGSWIJZE SUSHI:1.Voor belegsel van de sushi kun je het beste uitgaan van een rechthoekige plak vis (7 cm x 4 cm)2.Snijd de vis in dunne plakjes van 1 cm dik.3.Bij kleinere filets kun je de plakjes dunner snijden, omdat je 2 of 3 plakjes nodig hebt om de sushi te bedekken.4.Neem met een schone vochtige hand een beetje rijst uit de pan en knijp dit samen, sprenkel een beetje rijstazijn erover (vergeet niet dat het een een hap gerechtje is, dus niet te groot maken)5.Leg op de rijst de verschillende vissoorten.

BEREIDINGSWIJZE SUSHI MAKI:
1.Neem een vel nori en leg in de lengterichting op een bamboematje met de glanzende kant omlaag, besprenkel het nori vel met een beetje rijstazijn (let op niet te veel vocht).2.Bevochtig de handen en neem een hoeveelheid rijst ter grootte van een golfbal, druk het tot een langwerpige vorm en leg in het midden van het vel nori.3.Spreid de rijst met de vingers uit tot een langwerpige reep over het midden van het vel nori.4.Neem een beetje wasabi op uw vinger en verdeel het over de rijst. (pas op is zeer scherp)5.Leg een reepje tonijn of zalm of groente in het midden van de rijst.
6.Maak nu een rol met behulp van het bamboematje zodat voorkant rijst aansluit op achterkant rijst. Druk de rol stevig aan en snijdt de rol in 4 gelijke stukken.

Serveertip

1.Maak op schaal of bordje een mooie compositie van de verschillen de soorten sushi en let vooral ook op kleur
2.Gebruik als garnituur de zoetzure gember, bolletje wasabi, sojasaus in een klein kommetje, geraspte wortel en rettichOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pamellen


Reacties (1)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pamellen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top