1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Witlof
  5. Rauwe witlof
  6. witlof met ham en kaas

witlof met ham en kaas

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 01-03-2002

Ingrediënten 4 personen


Ben geen kei in gewichten en doe het meeste op gevoel, dus pas hoeveelheden naar eigen inzicht aan. Houdt wel rekening met de overheersende smaak van de kaas.
500gr Witlof, 1/2 liter bechamelsaus (kan zelf maken, is erg simpel en goed aan te passen op smaak met wat italiaanse kruiden, maar voor het gemak een zakje), 200gr versgeraspte pittige kaas (zaanlander pikant, old amsterdam of iets dergelijks), 200gr plakjes ham (goede rauwe ham heeft uitgesproken smaak mits wel wat dikker gesneden, maar anders kan ook gewoon achterham of zo), beetje olijfolie (of boter), basilicum, 1 teentje verse knoflook, vers gemalen peper en zeezout (is zoveel lekkerder van smaak)



Schijnbaar heel bekend en simpel recept maar ontvang erg veel positieve reacties

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de over voor op zo'n 200 graden.
Vermeng de olijfolie met een uitgeperst teentje knoflook en laat dit heel even (10 min) staan.
Eventueel maken van de verse bechamelsaus en het raspen van de kaas

Bereidingswijze

Snijdt de onderste kern uit de witlof en kook de witlof kort gaar (zo'n tien minuten) Moet wel stevig blijven.
Maak ondertussen de bechamelsaus en doe hier de helft van de geraspte kaas doorheen.
vet de ovenschaal in met de knoflook/olijfolie.
Snijd de gekookte witlof (zonodig) in parten met een diameter van zo'n 2? centimeter. Leg de plakjes ham (evenveel als de strookjes/partjes witlof) op een plankje of bord, bestrooi ze met de rest van de geraspte kaas, rol witlof er in en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. (Om het gemakkelijk te maken kun je ook de ham als snippers met de rest van de geraspte kaas door de bechamel saus roeren en het geheel over de al in de overschaal geplaatste witlof stronkjes gieten.) Bestrooi naar smaak met peper en zout. Giet voorzichtig de bechamelsaus over de witlof tot deze helemaal bedekt is. Betrooi met de basilicum. Plaats het gerecht zo'n tien tot vijftien minuten midden in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi bruin kleurt.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Erg smaakvol met gegrilde zalm en pasta. Serveer dan met een mooie Chardonnay. Chili heeft een paar mooie waaronder bijvoorbeeld de Underraga reserva die niet te duur zijn.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lvdsteen


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lvdsteen
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top