Haggis I

  • Schots, Hoofdgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 27-02-2002

(Het officiele recept zoals dat tegenwoordig op de scholen in Edinburg
wordt geleerd)

Deel dit recept

Ingrediënten
1 schapenmaag
lever, hart en longen van een schaap
500 gr runderniervet
500 gr grof havermeel
1/2 theelepel gemengde gedroogde kruiden (tijm, peterselie, salie, rozema-
rijn)
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
4 middelgrote uien
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Was de maag in koud water, schraap hem goed af, maak hem goed schoon en
laat hem een nacht in koud water met wat zout liggen.
Was de lever, het hart en de longen, leg ze in een pan kokend water met
een theelepel zout en laat ze 2 uur koken, met de luchtpijp over de rand
van de pan.
Laat ze afkoelen.
Maak een grote, zware koekenpan heet en rooster het havermeel tot het
droog en iets donkerder gekleurd, maar niet bruin, is.
Snijd de luchtpijp van de afgekoelde longen.
Maal de helft van de lever (de andere helft wordt niet gebruikt) het hart,
de longen, het rundvet en de uien.
Voeg het havermeel, de peper, het zout, de kruiden en ongeveer 1/2 liter
van het kookvocht toe en meng goed (het mengsel moet zo dun zijn, dat het
net van de lepel afdruipt).
Vul de maag voor iets meer dan de helft met het mengsel en naai hem dicht.
Leg de haggis in een pan kokend water en laat hem 3 uur koken.
Prik er af en toe in om barsten te voorkomen.
Dien hem heet op met aardappelpuree, koolraap en natuurlijk een 'quaich'
(houten bekertje malt whisky).


Laatste reacties

angelmax avatar
angelmax 07-11-2003

Het is echt voor de liefhebber. Veel mensen zijn sceptisch over het recept vanwege de ingredienten... Maar zeker de moeite waard eens te proeven! Smaakt niet zoals het eruit ziet, zoals men vaak zegt.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten