DE KLASSIEKE LUCHTIGE AARDAPPELPUREE
- Nederlands, Bijgerecht
- 20-30 min.
De klassieke aardappelpuree op z?n Hollands heeft nog die rijke smaak van
aardappel en is luchtig! Het geheim? De juiste verhouding van melk, boter en
aardappel.
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
Lees meer: 12x aardappels om je vingers bij af te likken
Ingrediënten 4 personen
1 kg aardappels, geschildzout
2 dl melk
50 g boter of margarine
versgemalen nootmuskaat
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 335,26 kcal |
Koolhydraten | 50,00 g |
Eiwitten | 6,79 g |
Vetten | 10,90 g |
Bereidingswijze
Variatie-ideeen:
- Knoflook-aardappelpuree : De puree krijgt een Mediterraan tintje met
knoflook en olijfolie. 750 g gekookte aardappels door pureeknijper drukken,
mengen met 3 el droog broodkruim, 5 uitgeperste teentjes knoflook en
hierdoor al kloppend 1? - 2 dl olijfolie mengen.
- Aardappelsouffle : Door 750 g op smaak gebrachte puree, 3 eierdooiers en 4
stijfgeslagen eiwitten mengen. In grote souffleschaal in midden van oven op
200 ?C in 30 - 40 min. laten rijzen en goudbruin kleuren.
Serveertip
- Aardappeltaartjes : Door restje aardappelpuree ? el fijngehakte verse
kruiden, 1 eierdooier, nootmuskaat en vers gemalen peper mengen. Verdelen
over 4 ontdooide plakjes bladerdeeg, afdekken met 4 plakjes deeg en randen
met duim en wijsvinger aandrukken. Taartjes bijsnijden en van deegrestjes
versieringen op deeg aanbrengen. Bestrijken met losgeroerd eiwit en afbakken
in warme oven van 225 ?C (20 - 25 minuten).