Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Worteltaart.

Worteltaart.

Door: san31

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 10-02-2002

Ingrediënten 10 personen


300 gram wortelen,
5 eierdooiers,
4 eetlepels heet water,
200 gram suiker,
1 pakje vanillesuiker,
5 eiwitten,
1 theelepel zout,
250 gram gemalen hazelnoten,
8 eetlepels gezeefd wittebroodkruim (80 gram),
1/2 theelepel bakpoeder,
1/2 theelepel gemalen kaneel,
1 eetlepel rum,
geraspte schil van 1 citroen,
boter om in te vetten.

Voor het glazuur:
200 gram poedersuiker,
1 eetlepel cacao,
2 eetlepels rum,
4 eetlepels heet water,

Voor de garnering:
de schil van 1/2 sinaasappel.


Verder heb je nodig


Springvorm.


Het ongewone van deze worteltaart is dat er helemaal geen bloem in voorkomt. En juist daarom is het deeg na het bakken zo verrukkelijk sappig. Eigenlijk hebben we hier te maken met een biscuitdeeg, waarbij bloem en zetmeel door de worteltjes, noten en het wittebroodkruim worden vervangen.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

De wortelen goed afborstelen in ruim koud water en laten uitlekken. Op een middelfijne rasp raspen. De eierdooiers in een kom met water zeer luchtig roeren. Bij beetjes twee-derde van de suiker en de vanillesuiker er goed kloppende aan toevoegen. Blijven kloppen tot beide soorten suiker zijn opgelost.
De eiwitten met zout in een andere kom zeer stijf kloppen. Er tegen het einde de rest van de suiker bij laten glijden en ook hier blijven kloppen tot alle suiker in het eiwit is opgelost. De eiwitmassa op de dooiermassa leggen en daarover de geraspte worteltjes, hazelnoten, wittebroodkruim, bakpoeder, kaneel, rum en geraspte citroenschil leggen, respectievelijk strooien. Dat alles voorzichtig door elkaar spatelen.
Een springvorm met doorsnede van 24 cm beboteren. Het deeg erin doen en de vorm op de middelste richel van de voorverwarmde oven plaatsen.
Baktijd 60 minuten. Ovenstand: electrische oven: 160?C, gasoven stand 3.
Voor het glazuur de poedersuiker boven een grote kom zeven. Er de cacao door mengen en rum en water toevoegen. Roeren tot een glimmend glazuur is ontstaan.
De koek uit de oven even laten staan tot de grootste hitte er vanaf is, daarna de vorm voorzichtig losmaken en op een rooster laten afkoelen. De bovenkant en de rand dik bestrijken met het glazuur.

Serveertip

Voor de garnering de sinaasappel met een dunschiller zo dun mogelijk schillen en de schilletjes in kleine reepjes van 1 mm dik snijden. Deze over het midden van de koek uitstrooien. Het glazuur nu laten opstijven. Daarna, afgedekt, nog eens 2 dagen op een koele plaats laten staan om door te trekken en pas dan serveren.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van san31
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top