Poffertjes

  • Nederlands, Tussendoortje
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 10-02-2002

oud-hollands gebak, een typische kermisspecialiteit

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor ca. 75 stuks - 4 porties: 65 g bloem en 65 g boekweitmeel (of 125 g bloem), *mespunt zout, *5 g verse gist (of evt. gedroogde gist), *2 a 2 1/2 dl lauwe melk, *1 klein ei, *evt. 1 el stroop, *gesmolten boter, *100 g boter, verdeeld in 4 stukken, *gezeefd poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
een poffertjespan of poffertjesplaat

Voorbereiding

Doe de bloem met het boekweitmeel (of alleen de bloem) met het zout in een kom.
Maak in een kommetje de gist aan met 3 el lauwe melk tot een vloeibaar papje. (Als je gedroogde gist gebruikt, volg dan de aanwijzingen op het pakje).
Maak een kuiltje in het bloemmengsel (of de bloem), giet hier de aangemaakte gist in en voeg het ei toe. Doe er dan 1 1/2 lauwe melk bij. Roer het geheel nu met een houten lepel of mixer met deeghaken vanuit het midden tot een dik, glad mengsel. Verdun geleidelijk met de rest van de lauwe melk en roer tot een gladde, luchtige massa is verkregen. Voeg desgewenst de stroop toe.
Laat de kom met het beslag, afgedekt met een bord, of een warme, vochtige theedoek, op een lauwwarme plaats (ca. 30-35 gr. C) in 1 uur rijzen.

Bereidingswijze

Verwarm de poffertjespan of -plaat. Bestrijk de kuiltjes met gesmolten boter, (roer deze niet door, maar gebruik bij voorkeur het heldere -geklaarde- gedeelte). Roer het gerezen beslag vooral niet door.
Vul de kuiltjes snel achter elkaar voor de helft met beslag. Bak de poffertjes op tamelijk hoog vuur goudbruin. Keer ze met een vork of een breinaald wanneer de bovenkant droog is.
Verwarm de borden en leg op elk bord 1 portie poffertjes. Leg het stuk boter in het midden en bestrooi dik met poedersuiker.

Serveertip

Meteen opdienen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten