Brioche

  • Frans,
  • > 120 min.

Basisrecept van de Parijse Brioche.
Het 1e recept dateert van 1742 en is terug te vinden in Suite des dons de Comus en schrijft Brouwersgist voor, nu doen we dat met bakkersgist!

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor 2 grote of 6 tot 8 kleine brioches:
15 gr verse gist, 2 eetl lauwwarme melk, 375 gr patentbloem, 2 eetl suiker, 1 1/2 theel, zout, 6 eieren, 175 gr ongezouten zachte boter.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Briochevormen

Voorbereiding

Oven voorverwamen op 200 graden

Bereidingswijze

Los de gist op in de melk. Zeef de bloem boven een kom, voeg suiker en zout toe en maak een kuiltje in het middn. Klop 5 eieren, meng ze met de melk en giet dit mengsel in het kuiltje. Neem de bloem van de rand mee tot er een enigszins plakkerig deeg ontstaat. Haal het deeg uit de kom en gooi het neer net zolang tot het een gladde bal vormt. Leg het in een ingevette kom en draai het rond tot de buitenkant vet is. Dek af en laat het tot de dubbele hoeveelheid rijzen(1 tot 1 1/2 uur).
Kneed het deeg opnieuw door en laat het 5 a 10 min afgedekt rusten. Voeg de boter toe en kneed opnieuw door tot het deeg glad is en laat weer 5 min rusten. Vet de vormen in en verdeel het deeg in 2, 6 of 8 porties naar gelang de hoeveelheid, en leg per portie een kwart van het deeg opzij.
Kneed de grotere porties in de vorm van een bal en de kleintjes in een vorm van een diamant. Leg de grotere ballen met de mooie kant naar boven in de vorm en vorm een gat in de bovenkant. Leg hierin de kleine diamantvormige ballen in, dek ze af en laat ze rijzen totdat het deeg bijna de bovenrand raakt. Smeer de brioches in met de rest van het losgeklopt ei en bak ze in een hete oven (200 oC) in ongeveer 25 tot 30 min bruin.

Serveertip

Brioche wordt meestal bij het ontbijt gegeten, lekker met warme chocola of met een glaasje champagne.
Tijdens de middagthee ook lekker met confiture.
Bij het diner bijv. met foie gras of fijne worstsoorten(Lyon).
Tijdens het dessert met een scheutje mooie armagnac of juist iets zoets als Cointreau.
WIJNSUGGESTIE: Vhateau hat Bernasse 1997 is een wijn die voortreffelijk smaakt bij eenden-og ganzenlever en bij zoete nagerechten. Als u de brioche bij de brunch of lunch eet is een chapagne of een Cremant de Limoux een voortreffelijke begeleider!!!!

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

beekveld avatar
beekveld

Doorsturen

Home Recepten