Caponata - Siciliaanse ratatouille
- Italiaans, Bijgerecht
- > 120 min.
Ingrediënten 4 recipe.people
2 aubergines, in dobbelsteentjes van 1 cm(versgemalen zee)zout
zwarte peper
1 grote ui, in ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
225 gr bliktomaten, vocht afgieten en bewaren en in stukjes gehakt
1 bouquet garni
2 el tomatenpuree
1 el honing
3 el (appel)azijn
2 grote courgettes, in de lengte gehalveerd, in plakjes
16 ansjovisfilets, gewassen, uitgelekt en in stukjes gesneden
50 gr pijnboompitten, licht geroosterd in een droge koekenpan
50 gezouten kappertjes, gewassen, uitgelekt
2-3 stengels bleekselderij, dungesneden
750100 gr zwarte olijven zonder pit, in stukjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie als garnering
Voorbereiding
Bestrooi de aubergines royaal met zout en laat ze in een vergiet ca. 20 minuten uitlekken.
Spoel ze goed af en dep ze droog.
Verwarm de oven voor tot 180 C en vet een grote ovenschaal met wat olie in.
Verhit de resterende olie in een grote pan en fruit de uit tot hij glazig is. Voeg de knoflook toe en bak nog een paar minuten.
Roer de tomaten, het bouquet garni en de tomatenpuree erdoor. Breng zachtjes aan de kook en laat het geheel 20 minuten sudderen tot het flink is ingedikt. Gooi het bouquet garni weg, roer de honing een appelazijn erdoor en laat alles nog 1 minuut sudderen.
Roer de aubergines, courgettes, ansjovis, pijnboompitten, kappertjes, selderij en olijven erdoor.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Bereidingswijze
Doe de inhoud van de pan in de ovenschaal, dek hem af en bak ca. 1,5 uur in de oven of tot de groenten gaar zijn. Roer van tijd tot tijd door om aanbakken te voorkomen; voeg wat van het bewaarde tomatenvocht toe als de inhoud van de ovenschaal te droog wordt.
Serveertip
Serveer warm of koud, gegarneerd met fijngehakte peterselie.