linzensoep

  • Turks, Soep
  • 30-60 min.

Mercimek corbasi - De hoofdingredienten zijn rode linzen en aardappelen. In eerste instantie is deze soep eenvoudig maar neem de tijd om het te maken.

De soep kan eigenlijk zo dun of stevig gemaakt worden als je zelf wil. Ik geef de voorkeur aan een iets stevigere soep, maar ook een beetje waterig is deze soep nog steeds lekker.

Het is in basis een eenvoudige soep die naar wens uitgebreid kan worden met andere ingrediënten. Welke ingrediënten? Dat laat ik aan jullie over.

Sommigen zullen zich afvragen wat rode vlokkenpeper is, maar feitelijk zijn het grof vermalen gedroogde chilipepers ontdaan van zaadjes. Bij iedere Turkse supermarkt kan je ze wel vinden; vraag naar pul biber (= vlokkenpeper). Kan je in jouw buurt de rode vlokkenpeper niet vinden, dan kan je natuurlijk ook andere pepers gebruiken om de soep pit te geven.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 theeglas (250 ml) rode linzen
2 of 3 (kruimige) aardappelen
1 ui
olijfolie
2 el tomatenpuree
rode vlokkenpeper (pul biber)
zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote kookpan
Kleine koekenpan
Zeef of staafmixer
Theezeef

Bereidingswijze

Er staan geen tijden bij hoe lang de soep gekookt moet worden. Ga op je gevoel af en proef tijdens het koken of de smaak je (nog) bevalt.

Schil de aardappelen en snij ze eventueel in kleinere blokken.
Snij de ui fijn in kleine blokjes.

Doe in de kookpan de rode linzen, de fijngesneden uien en de aardappelen. Vul de pan aan met water en voeg zout toe voor de smaak.
Kook de linzen en aardappelen zacht totdat ze makkelijk gepureerd kunnen worden.

Als je niet over een staafmixer beschikt, haal de inhoud van de pan door de zeef en druk de zachtgekookte aardappelen en linzen door de zeef. Vang dit alles op in een andere pan of kom.
Of
In plaats van alles door een zeef te drukken kan je ook heel makkelijk met een staafmixer pureren.

Verhit in een koekenpan een laagje olijfolie.
Doe in een theezeef 1 of 2 theelepels rode vlokkenpeper.
Haal de zeef door de verhitte olijfolie heen, houd de pan eventueel schuin, totdat de rode peper min of meer wit weggetrokken is en de olie rood verkleurd heeft.

Doe de inhoud van de koekepan in de pan waar de overige ingredienten (linzen- en aardappelpuree) in zitten.
Voeg 2 eetlepels tomatenpuree toe.
Roer alles goed door en breng de soep langzaam aan de kook. Als de soep te dik lijkt, giet eventueel water bij en breng dan de soep aan de kook.

Bron

Moeder

Serveertip

Heet opdienen en met brood is het een goede maagvullende soep.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

aytac avatar
aytac

Doorsturen

Home Recepten