Boerenkaassalade met Zaanse mosterdsaus

  • Regionaal, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Hans Belterman 28-01-2001

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
250 gram belegen (of nog oudere) Boeren Goudse kaas; 150 - 200 gram jonge of licht belegen Boeren Goudse kaas met komijn; 1/3e knolselderij, schoongemaakt ca. 225 gram; 1 eetl. limoen- of citroensap; zout; 4 bleekselderijstengels, in smalle boogjes gesneden; 2 sappige handperen, vruchtvlees in reepjes gesneden; witte peper uit de molen; 1 dl cregraveme fraiche; 2 - 3 eetl. mayonaise; 1 1/2 eetl. grove Zaanse mosterd; 1 kropsla, bladeren in stukjes gescheurd; 100 gram walnoten, in stukjes gebroken.


Boodschappen bestellen
Benodigdheden
informatie: Salade wordt samengesteld met twee verschillende Boerenkaassoorten. De salade krijgt een `echt Fries accent wanneer een van de aangegeven kaassoorten wordt vervangen door kaas met kruidnagelen zoals die tot op de dag van vandaag ook nog op boerderijen in Friesland wordt gemaakt. Alleen dan smaakt het donkere Friese roggebrood er goed bij.
In salades met kaas kunnen met succes knol- en bleekselderij worden verwerkt. Beide moeten wel van tevoren worden geblancheerd. Voor de salade van vandaag worden twee kaassoorten van boerenafkomst aangegeven. Boerenkaas wordt op een zuiver ambachtelijke wijze op de boerderijen gemaakt. De smaak van boerenkaas is nooit dezelfde en varieert niet alleen van boerderij tot boerderij maar ook van dag tot dag. De belangstelling voor Boerenkaas uit ons eigen land neemt jaarlijks toe omdat, naar mijn mening, veel consumenten de smaak van de hun vertrouwde fabriekskaas, die altijd dezelfde is, begint te vervelen

Bereidingswijze

Snijd beide kaassoorten in smalle reepjes (lucifers). Snijd de knolselderij eveneens in smalle reepjes. Zet ze op met ruim kokend water waaraan limoen- of citroensap en wat zout is toegevoegd. Laat de knolselderij 5 minuten koken. Stort ze daarna op een zeef en laat ze uitlekken, afkoelen en zoveel mogelijk opdrogen. Doe hetzelfde met de in smalle boogjes gesneden bleekselderij. Voeg aan het kookwater wat zout toe. Laat de boogjes eveneens 5 minuten koken.

Schep in een kom beide kaassoorten, knol- en bleekselderij en peren luchtig door elkaar.

Klop creme fraiche even flink op. Spatel de mayonaise erdoor en voeg de mosterd en eventueel wat zout en peper toe.

Serveertip

Presentatie

Verdeel de sla als bedjes op de borden. Schep de salade in het midden er op. Schep op elke salade 1 volle eetlepel mosterdsaus. Strooi de walnoten over de salades. Geef de rest van de mosterdsaus er apart in een sauskom bij.

Sneetjes licht geroosterd bruinbrood (met zaden en noten) smaakt er uitstekend bij.


Tip

Ook donker (Fries) roggebrood komt er voor in aanmerking om de salade te begeleiden. Neem om het Friese accent te versterken dan geen kaas met komijn maar de Friese nagelkaas die er ook hier en daar nog op de boerderijen wordt gemaakt.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

bianca_b avatar

Doorsturen

Home Recepten