1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Grootmoeders gehaktballen

Grootmoeders gehaktballen

  • Nederlands, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 27-01-2002

Ingrediënten 2 personen


200 gram gemengd gehakt* 1 kleine ui* 60 gram boter* peper en zout* 1 theelepel fijngehakte bladselderij* 1 theelepel fijngehakte peterselie* 1 losgeroerd ei* 1 beschuit* 1 eetlepel bloem* 3 eetlepels melk*.



Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Leg het gehakt in een kom. Snipper de ui ragfijn. Smelt 20 gram boter in een pannetje en roer de ui erdoor. Leg het deksel op het pannetje en laat de ui enkele minuten zachtjes smoren. Laat daarna alles afkoelen. Strooi zout, peper en tuinkruiden over het gehakt. Voeg het losgeroerde ei, de beschuit en de gesmoorde ui met het smoorvocht toe. Kneed alles, met natgemaakte handen, snel door elkaar. Laat het gehakt een kwartiertje op een koele plek rusten. Kneed het gehakt daarna nog eenmaal goed door elkaar. Vorm er twee grote ballen van. Plat de ballen iets af. Wentel de ballen door wat bloem. Laat de ballen daarna nogmaals, maar niet op een koele plek, een kwartiertje rusten. Verhit de overige 40 gram boter in een passende koekenpan. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Leg de ballen in de hete boter. Temper het vuur. Laat de ballen 15 minuten zachtjes goudbruin en gaar bakken. Neem de ballen na het bakken uit de pan. Voeg aan de resterende bakboter de melk toe en laat alles, onder voortdurend roeren, zo lang koken tot vrijwel al het vocht is verdampt. Voeg daarna een scheutje warm water toe en laat de jus dan nog even aan de kook komen. Leg de gehaktballen op een voorverwarmde schaal. Geef de jus er in een sauskom bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gruisje


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gruisje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top