girbanica/ borek

  • Joegoslavisch, Lunch/Brunch
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 27-01-2002

Snelle Joegoslavische pie van deeg, turkse kaas, eieren en eventueel spinazie

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Filodeeg ( bij Turkse winkels te koop, let op houdbaarheidsdatum) Ik vries ze in.
Eieren, vegeta ( Joegoslavische aromat)
een blok Turkse kaas, beetje romige (rond)
Kunt deze kaas ook in blikken krijgen. Vraag dan naar de blikken met de rode deksel.( Je hebt dan zo'n drie plakken nodig) de rest kun je onder koud water met een beetje zout in het blik laten zitten) Beetje olijfolie,
Flinke scheut spa rood. En als je het lekker vindt een bosje verse spinazie. Beetje witte peper.

Deze pie kun je natuurlijk ook met bijvoorbeeld lams/rundgehakt maken, maar dan zou ik er wat koftekruiden doorheen doen)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Tepci ( rond Turkse/Joegoslavisch aluminiumschaal ongeveer 4 cm hoog. Op de markt te koop of in Turkse (cadeauwinkels)

Oven

Voorbereiding

Het fillodeeg in de koelkast laten ontdooien.
Moet redelijk soepel blijven. dat betekent dat er nog voldoende vocht in het deeg zit om mee te kunnen werken.

Spinazie fijn snijden (rauw)

Tepci of ovenschaal invetten met een klein beetje olie.

Bereidingswijze

Pak de ingevette Tepci.
Bedek heel voorzichtig de bodem en zijkanten van de tepci met een vel deeg. De deegvellen mogen over de rand komen. Beter zelfs.

Vervolgens heb je misschien een tweede vel nodig om de hele schaal bedekt te krijgen.
Als er een stukje afbreekt is dat niet erg. dat vul je gewoon op met een afgescheurd volgend stukje.

Vervolgens in een kom zo'n drie grote of vier kleine eieren kloppen.
Dan een 1/2 eetlepel vegeta erbij en een beetje peper.
Dan pak je een stuk kaas en kruimelt dat tussen je handen door het ei heen. Niet te fijn.Er moeten brokjes kaas door het ei komen.
Dan een scheutje olijfolie erdoor en een flinke scheut spa rood (gek he?, maar dat maakt de pie luchtig)

Als je denkt dat je spinazie erdoor ook lekker vindt deze ook toevoegen. Kan ook eerst zonder geprobeerd worden.

De massa moet voor je gevoel wel nattig zijn.

Dan scheur je van volgende plakken filodeeg grote stukken af en maakt er een soort verfrommelde tissue van. Met deze tissue ga je door de ei/kaas massa.

Het is de bedoeling dat er tussen de "tissue " en eraan een deel van de massa zit. De schaal, waar de basislaag deeg al in ligt, vul je met deze proppen, totdat de bodem goed bedekt is. Kom je massa tekort kan je altijd nog een beetje ei/kaas massa bijmaken.

Dan kijk je of de vellen die over de schaal zijn gekomen van de beasislaag voldoende is om de pie af te dekken. Is dat niet het geval dan nog een of twee stukjes van vellen filodeeg afscheuren en de pie bedekken. De randen ook naar binnen laten komen, zodat de pie " ingepakt" is in het deeg.

Nog eenklein straaltje olie over de bovenkant van de pie gieten. Daardoor krijgt het een mooie kleur( goudbruin)

Zet de schaal in het midden van de oven op zo'n 180 graden.

Kijk af en toe naar de kleur. Als deze mooi goudbruin is en de deeglaag is "krokant"
dan kan ie uit de oven.

Serveertip

Warm is de pie het lekkerst, maar kan zeker zo makkelijk koud gegeten worden. In Joegoslavie wordt er karnemelk bij gedronken, maar een slivovic is ook lekker.
De pie is behoorlijk voedzaam en deelt dus lekker uit.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten