Erwtensoep

  • Nederlands, Soep
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 22-01-2002

Erwtensoep voor na de Efteling
voor 7 kabouters en een uitgehongerde jager

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 pond kookspek (van een pas geschoten everzwijn)
2 mergpijpen (van dat zelfde varken)
2 rookworsten (van het vorig jaar geslachte varken)

2 volle handen verse erwtensoepgroenten (uit het bos geplukt) of 2 pakjes diepvries e.s.g.
1 bos selderij plukken
2 winterpenen uit de grond trekken
1 knolselderij uitsteken
4 grote uien oogsten
2 pakken spliterwten stelen en ook
4 bouillonblokjes
Zout en peper naar smaak
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
1 Sneeuwwitjes kookketel
1 Lange pollepel
1 Hakbijl
1 Pijl en boog

Bereidingswijze

Tap water uit de put, doe het in de ketel en mik de gewassen spliterwten erbij. Stook het houtvuur op en breng het mengsel aan de kook. Gooi het kookspek en de mergpijp erin, met de bouillonblokjes en strooi wat zout in de wonde. Laat het lekker pruttelen onder af en toe roeren. Er verschijnt gaandeweg een dikke groene drab, dit is geen gevaarlijk gifmengsel; je schept het er met een puntmutsje er zo vanaf. Tenzij het water uit de put bedorven was; sla dan de rest van dit recept over en begin opnieuw met vers water.
Zodra de spliterwten een beetje beginnen te ontbinden, voeg dan de winterwortel toe (hak de wortel overlangs door en snij er halve maantjes van; niet van die dunne). Hak de knolselderij in dobbelsteentjes en rol ze in de pot. Voeg grof gesneden uien toe. Pruttel het snertzootje nog een uurtje of wat door, tot het een smeuige massa wordt. Haal dan de mergpijpen eruit (niet met je blote handen!) en voer deze aan de wolf. Voeg de stukjes selderijblaadjes en de verse erwtensoepgroenten toe (of wat later de diepvrieserwtensoepgroenten).
Dan het stuk doorgekookte spek eruit vissen (weer niet met je blote handen!), in kleine stukjes uiteenrijten, en er een stukje van snoepen alvorens de drillende massa weer aan de kookpot toe te vertrouwen. De rookworsten in plakjes snijden en nog even mee laten genieten van de snertwarmte.
7 kleine bakjes en 1 grote bak tot de rand vullen met snertzooi en tongbrandend heet opdienen.

Tover voor de kniesoren extra zout en Maggi op de tafel zetten en voor heethoofden Sambal Badjak.

Serveertip

Vegetarische variatie: vervang alle vleesproducten door spliterwten, winterwortel, ui of knolselderij.

Voor visliefhebbers: ga tijdens het eten met uw gezicht naar een aquarium zitten.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Mazzeljan avatar
Mazzeljan 15-11-2014

Heb de 7 dwergen erbij gedaan en ze allemaal samen met Sneeuwwitje opgegeten. Lag wel zwaar op de maag. Wereldrecept :-)

rojen avatar
rojen 22-04-2009

Prachtig traditioneel gerecht en ook nog eens leuk geschreven! Top, deze ga ik eens uitproberen!

zigurana avatar
zigurana 12-12-2002

Geweldig! Als koken door iedereen nou zo serieus genomen zou kunnen worden, word het hier nog eens echt een dolle boel

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten