1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Erwtensoep
  5. Erwtensoep

Erwtensoep

  • Nederlands, Soep
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 22-01-2002

Ingrediënten 8 personen


1 pond kookspek (van een pas geschoten everzwijn)
2 mergpijpen (van dat zelfde varken)
2 rookworsten (van het vorig jaar geslachte varken)

2 volle handen verse erwtensoepgroenten (uit het bos geplukt) of 2 pakjes diepvries e.s.g.
1 bos selderij plukken
2 winterpenen uit de grond trekken
1 knolselderij uitsteken
4 grote uien oogsten
2 pakken spliterwten stelen en ook
4 bouillonblokjes
Zout en peper naar smaak


Verder heb je nodig


1 Sneeuwwitjes kookketel
1 Lange pollepel
1 Hakbijl
1 Pijl en boog


Erwtensoep voor na de Efteling
voor 7 kabouters en een uitgehongerde jager

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Tap water uit de put, doe het in de ketel en mik de gewassen spliterwten erbij. Stook het houtvuur op en breng het mengsel aan de kook. Gooi het kookspek en de mergpijp erin, met de bouillonblokjes en strooi wat zout in de wonde. Laat het lekker pruttelen onder af en toe roeren. Er verschijnt gaandeweg een dikke groene drab, dit is geen gevaarlijk gifmengsel; je schept het er met een puntmutsje er zo vanaf. Tenzij het water uit de put bedorven was; sla dan de rest van dit recept over en begin opnieuw met vers water.
Zodra de spliterwten een beetje beginnen te ontbinden, voeg dan de winterwortel toe (hak de wortel overlangs door en snij er halve maantjes van; niet van die dunne). Hak de knolselderij in dobbelsteentjes en rol ze in de pot. Voeg grof gesneden uien toe. Pruttel het snertzootje nog een uurtje of wat door, tot het een smeuige massa wordt. Haal dan de mergpijpen eruit (niet met je blote handen!) en voer deze aan de wolf. Voeg de stukjes selderijblaadjes en de verse erwtensoepgroenten toe (of wat later de diepvrieserwtensoepgroenten).
Dan het stuk doorgekookte spek eruit vissen (weer niet met je blote handen!), in kleine stukjes uiteenrijten, en er een stukje van snoepen alvorens de drillende massa weer aan de kookpot toe te vertrouwen. De rookworsten in plakjes snijden en nog even mee laten genieten van de snertwarmte.
7 kleine bakjes en 1 grote bak tot de rand vullen met snertzooi en tongbrandend heet opdienen.

Tover voor de kniesoren extra zout en Maggi op de tafel zetten en voor heethoofden Sambal Badjak.

Serveertip

Vegetarische variatie: vervang alle vleesproducten door spliterwten, winterwortel, ui of knolselderij.

Voor visliefhebbers: ga tijdens het eten met uw gezicht naar een aquarium zitten.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van smulkraaij


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van smulkraaij
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top