Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Jan in de zak

Jan in de zak

Door: aardbol

  • Nederlands, Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 13-01-2002

Ingrediënten 4 personen


200 gr. bloem
10 gr. gist
2 kopjes lauwe melk
5 gr. zout
150 gr. krenten en rozijnen
1 ei.


Verder heb je nodig


Katoenen zakje.


Ouderwets nagerecht.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Meng de gist met een deel van de lauwe melk. Maak in de bloem, die met het zout vermengd is, een kuiltje. Breek het ei daarin. Doe de aangemengde gist en de rest van de melk erbij en maak vanuit het midden roerende een glad beslag. Was de krenten en rozijnen en laat ze goed uitlekken. Roer ze dan door het beslag. Laat alles goed afgedekt op een warme plaats gedurende drie kwartier rijzen.

Bereidingswijze

Schep het beslag nu in een katoenen zakje, dat aan de binnenkant met bloem is ingewreven. De zak wordt nu zo dichtgebonden dat er wat speling overblijft om het beslag nog iets te laten rijzen. Leg op de bodem van een pan met water een omgekeerd bordje om aanzetten te voorkomen, en breng het water aan de kook. Leg dan de zak in het kokende water en laat het beslag in ongeveer anderhalf uur gaar worden. Haal dan de koek uit de zak en laat hem even opdrogen op een warme plek.

Serveertip

Jan in de zak wordt gegeten met boter en suiker of stroopsaus.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van aardbol
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top