Geroerbakken varkensfilet
- Chinees, Hoofdgerecht
- 10-20 min.
Roergebakken varkensvlees met seizoensgroenten.
Ingrediënten
ca 250 gr. varkensfiletwat lenteuitjes
peultjes, broccoli
of groene paprika, ca 250 gram
450 gr. worteltjes
100 gr. witte
champignons
sojasaus
rijstwijn of sherry
wat suiker
maizenapasta; verhouding 1 eetlepel
maizena
1 eetl water
arachideolie.
Kooktijd is ca. 5 min.
Voorbereidingstijd ca 45 min.
Benodigdheden
Dit is een basisrecept voor het koken van wat voor vlees dan ook, met groenten van het seizoen.Je hoeft geen duur varkensvlees te kopen, ook vlees van de schouder is prima.
Het is een zeer kleurrijk en
simpel om te maken gerecht.
Snij het vlees in dunne plakjes, ter grootte van een postzegel.
Vermeng het met wat sojasaus, rijstwijn of sherry, wat suiker en maizenapasta.
Laat het vlees marineren terwijl je de groente
schoonmaakt en snijdt.
Voorbereiding
Als de peultjes jong zijn hoef je er
alleen de puntjes af te snijden.
Zijn ze wat ouder en groter snij ze dan middendoor.
Snij de rest van de groenten in dunne plakjes net zo groot als het vlees.
Dit kun je allemaal van tevoren klaarmaken.
Nadat je de witte, koude kip heb geserveerd, ga je dit roerbakgerecht klaar maken.
Je hebt ca 5 minuten nodig.
Verhit een wok tot hij heel heet is en doe er dan 2 eetlepels olie in.
Wacht tot de olie zo heet is dat hij
gaat roken, dat duurt ca 3/4 min.
Zet het vuur iets lager en
laat de olie een beetje afkoelen terwijl je de pan ondertussen ronddraait
om te zorgen dat hij overal bedekt is met olie.
Doe er het vlees in
en roerbak, onder constant roeren en omscheppen tot het aan alle kanten bedekt is met de hete olie.
Dit mag niet
langer duren als ca 1 minuut, anders is het vlees te lang verhit.
Doe het vlees terug in de kom met de marinaderesten.
Bereidingswijze
Gebruik je een goede wok en heb je hem voordat de olie erin ging goed
heet gemaakt, dan is het niet nodig om hem schoon te maken.
Draai
de warmtebron weer hoog en maak de wok opnieuw heel heet voor je er 2 eetl. olie in doet.
Wacht weer tot het begint te roken (ca 1
min.) en strooi er de lenteui in om de olie smaak te geven. Roer
het goed door, voor de lenteui bruin wordt doe je er snel de groenten bij.
Wortels en groene groenten eerst en dan de champignons.
Als vochtige groenten de olie raken hoor je een hard spetterend geluid; schrik niet ; roer alleen goed, zodat alle stukjes bedekt worden
met olie.
Roerbak al roerende ca 1/2 minuut, doe er wat
zout bij, roerbak even en doe er het vlees weer bij.
Roerbak nog ca 1 minuut, onder voortdurend omscheppen.
Er komt nu een natuurlijk soort jus in de pan, vindt je het te droog,
doe er iets bouillon of water bij en kook het kort op.
Het vlees is zacht en mals en de groenten knapperig, met
een kleurige aanblik.
Serveertip
Dit is de basismethode voor roerbakken voor bijna al het eten in China.
Als je dit onder de knie hebt, kennen de variaties die je kunt maken geen
einde.
De twee belangrijkste dingen die je moet onthouden zijn; hitte en timing! Want een paar seconde te lang bakken
of een niet goed verhitte pan, kunnen je gerechten bederven.
Zoals je
hebt gezien zijn er in het recept geen tijd en geen hoeveelheden gegeven.
Tijd heeft alles met de hitte van de pan te maken, dus laat je ogen niet
van het eten afdwalen en luister naar de geluiden.
Stopt het knapperen
in de pan, dan kun je ervan uitgaan dat het gerecht klaar is.
Er is in China geen kok te vinden met een kookwekker
of maatbeker. Chinees koken heeft alles te maken met gevoel, reuk en
kijken.
Eet smakelijk!
Meer informatie over dit recept kun je vinden in het artikel: Een simpele Chinese maaltijd.