zuurvlees

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 11-01-2002

Echt Maastrichts "Zuurvlees". Lijkt op stoofvlees maar toch weer anders!
Van dit recept bestaan er waarschijnlijk evenveel varianten als er families in Maastricht wonen (of daarbuiten, Hoi Jo, Koen en Ton)

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
400 gr Runder poelet
4 Uien (grote)
meel
Water
Azijn (gewone tafelazijn, de bruinige)
3 el Rinse appelstroop
5 a 6 Kruidnagels
1 schijf ontbijtkoek
1 tl kruidnagelpoeder of Piment
2 Laurier bladen
Zwarte peper uit de molen

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 351,07 kcal
Koolhydraten 33,40 g
Eiwitten 33,31 g
Vetten 3,53 g
Benodigdheden
Zware ketel (maat 24 of zo) om te stoven
Vlamverdeler.

Voorbereiding

Indien de poelet uit grotere stukken bestaat deze tot ca. stukken van max. 3 cm. terug snijden.
De ui in ringen snijden.

De poelet in een niet al te grote kom doen en hier de kruidnagels en laurier doorheen mengen. Zoveel azijn toevoegen dat ca. 2/3 van het volume van het vlees in de azijn staat. Verder aanvullen met water tot het vlees net onder staat. Flink met de pepermolen er over heen gaan en afdekken met de uien.
Leg een schoteltje dat in de kom past, omgedraaid op de uien en verzwaar dit met b.v. een pot jam. Laat het vlees zeker 12 uur marineren.

Bereidingswijze

Uien apart nemen, Vlees droog deppen met keukenpapier. Marinade goed bewaren.
Het vlees met wat meel bestuiven.
In een zware ketel een klont boter smelten en hier de uien in fruiten zodat ze net kleur krijgen. De uien uit de ketel nemen en
het vlees in aanbraden. Zorg er voor dat eventueel vrijkomend vocht kan verkoken.
Voeg ca. 3 el stroop een het vlees toe en laat dit smelten. Roer het vlees voortdurend om.
Voeg nu de marinade (incl. kruidnagels en laurier) beetje bij beetje toe tot dat het vlees net onder staat en roer goed om. Voeg de uien weer toe. Verkruimel de ontbijtkoek over het vlees. Voeg het kruidnagelpoeder of piment toe. Breng aan de kook.
Dek af met de deksel en zet de ketel op je kleinste vlam (mogelijk met vlamverdeler) en laat zo ca. 1,5 uur zachtjes stoven.
Kontroleer van tijd tot tijd of niet teveel vocht weg is en vul zonodig bij met de rest van de marinade of met water.
Proef of de balans tussen zuur en zoet goed is (mag net iets zuurder zijn dan zoet maar dat is persoonlijk). Zo nodig kun je nog stroop of azijn toevoegen.

Serveertip

Traditioneel wordt "zuurvlees" met frieten en een goede salade gegeten. Natuurlijk ontbreekt een fris glas bier niet.
Zelf eet ik er nog graag appelmoes bij waarin ik dan een "blup" grove mostard doe.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

fawziaberends avatar
fawziaberends 25-01-2004

Heerlijk recept kom zelf uit Limburg en ga ieder jaar met carnaval naar Limburg zonder frites zuurvles ga ik niet weg!! Ik heb zelf bij de marinade nog wat jeneverbeseen toegevoegd! Het is en blijft lekker bedankt en succes! Fawzia

bos_a avatar
bos_a 18-12-2003

He sorry, ik moet natuurlijk wel eerst iets schrijven voor ik het bericht plaats! Heerlijk recept, dank je. Ik heb dit gerecht nu al een paar keer gemaakt (natuurlijk met friet) en mijn man die uit Maastricht komt zegt dat dit recept lekkerder is dan dat van zijn moeder, kan je nagaan. Ik heb er wel donkere schokolade aan toegevoegd, want dat moet nou eenmaal volgens de familie! Groeten van Annemarie

orphan avatar
orphan 13-01-2002

Hallo smulwebber, wat een lekker recept zeg, ik heb zelf jaren in Limburg gewoond en heb dus al kennis gemakt met friet met zuurvlees. Ik haalde vaak een zak friet ( als ik in Maastricht was) met zuurvlees op aan de Markt in Maastricht. Die smalle zaak waar de rij met mensen die zo'n frietje willen eten al buiten in de rij staan!! Ik weet zo gauw de naam niet meer. Zelf heb ik ook een recept op mijn pagina staan dus kijk maar eens. Hartelijke groeten van Simone Spronck.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten