Pikante groenten
- Marokkaans, Hoofdgerecht
- 10-20 min.
Fijne olijfolie, verse groenten en de juiste kruiderij zijn het geheim van deze verfijnde schotel met groenten. Dergelijke gerechten behoren tot de alledaagse keuken van Marokko, waar groenten hoog worden aangeslagen.
Ingrediënten 4 personen
250 g zoete paprika (dolma's)150 g spitse rode paprika's
150 g uien
400 g tomaten
300 g aubergines
300 g courgettes
2 tenen knoflook
6 eetl. olijfolie
2 theel. mild paprikapoeder
1/2 theel. chilipoeder
zout
versgemalen zwarte peper
1 theel. citroensap
1 eetl. fijngehakte peterselie
1 eetl. fijngehakte munt
Bereidingswijze
Rooster beide soorten paprika's in een op 220 ?C voorverwarmde oven tot zich rondom op het vel donkere blaren vormen. Laat de paprika's daarna uitzweten in een plastic zakje of onder een vochtige theedoek en ontvel ze dan van boven naar beneden. Snijd ze doormidden en verwijder de steeltjes en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in ruitjes van 1 cm. Pel de uien en hak ze grof. Ontvel de tomaten, verwijder de steelaanzet en het zaad en snijd ze klein. Verwijder de stelen van de aubergines en courgettes en snijd ze in blokjes van 1 cm. Pel de knoflook en hak hem fijn. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de blokjes courgette en aubergine kort in de hete boter. Voeg vervolgens de knoflook, het paprika- en chilipoeder en wat zout en peper toe. Laat alles 5 minuten zachtjes smoren. Voeg de kleingesneden paprika en uitjes toe en laat alles nog 3 minuten smoren. Schep de tomaten erdoor en laat alles nog 1 minuut zachtjes sudderen. Breng het gerecht op smaak met zout en peper, het citroensap en de kruiden.