1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Tsjechische keuken
  5. Gebraden varkensvlees, knodels en (zuur)kool

Gebraden varkensvlees, knodels en (zuur)kool

  • Tsjechisch, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 08-01-2002

Ingrediënten 4 personen


Een stuk 500-600 gram beetje doorregen varkensvlees,dat bij het braden sappig blijft en als gaar is, in schijfjes gesneden kan worden. Geen lappen e.d. Dan een pond Bloem, bakpoeder, oud,gedroogde wit brood,griesmeel,mager spek, in de winter zuurkool, in de zomer witte kool.Kummel, zout, peper, mosterd.Vertaald: Gebraden varkensvlees, knodels en (zuur)kool.Het is een tsjechisch nationaal eten, tsjechischer kan het niet, dan nog een pilsje bij= PIVO ( liefst 10-tje of 12-je,= desitka of dvanactka en u waant zich in de hemel)!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Vlees wordt gezout,met mosterd bestreken en gepeperd en in een schaal gelegd,geschikt voor de oventemperaturen. Vor de knodels moet men een deeg maken MET BAKPOEDER OM HET LUCHTIG TE KRIJGEN.Sommigen doen het zelfs met gewone gist.Daarvoor is een grove meel nodig.Een beetje probleem, hier kent men geen grove bloem.Men kan het omzeilen door de bloem griesmeel te mengen(half om half).Dan met water een dikke deeg maken,waarvan men stevige b.v. twee ballen kan maken.Maar eerst door het deeg in kleine blokjes gesneden,vrij droog wit brood(korst mag ook bij) en bakpoeder mengen.Dan de deeg kwartuurje laten rusten.Sommigen doen in de deeg ook een ei voor verbetering. Zuurkool kan men,indien te zuur, met water spoelen tot de juiste zuurheid.Dan met de schaar of mes knippen, dat er geen lange slierten zijn.Zuurkool gaar koken. Intussen magere spekblokjes snijden.

Bereidingswijze

Vlees zit lekker in de oven te braden, regelmatig kijken en ev.begieten met sap,die de vlees loslaat,is het te weinig, water er bij.Als kool gaar is,dan mengen met in reuzel(mag ook andere vet)gebakken spekblokjes.Kool kan men binden,maar hoeft niet.Is het nog te zuur,met suiker verzachten.Witte kool wordt een beetje zuurig gemaakt met azijn.Ook wel of niet binden.Hangt af wat men prefereeft. Dan de knodels. Handen nat maken met koud water en meelballen maken, niet rond maar liefst ovaal.Men kan dan beter in plakjes snijden. Intussen heeft u een flinke pan met water aan de kook gebracht.Daarin doet u de meelballen.De eerste minut kijken dat de meelballen niet vast komen te zitten op de bodem.Deksel er op en 20 min.laten koken.Het vuur temperen, anders kookt het water over!!Na 20 min. met een lange vork of breinaald in de knodel prikken en kijken of de deeg van binnen ook gaar is.Zo ja, uithalen.Met een naaidraad in plakjes snijden, alsook het vlees, die inmiddels gaar is geworden.Flink veel jus maken, die nodig is over de knodels.

Serveertip

Wat drinken de kerels erbij? PIVO NATUURLIJK!!! BIER ! En de dames? Tja,dat weet ik eigenlijk niet. Iets neutraals,bv.spa rood of- rode wijn ,ja dat lijkt mij best prima.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van radek


Reacties (1)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van radek
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top