Zeebroodschotel
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Een heerlijke romige vis-ovenschotel met een spectaculaire broodrand.
Dit recept won in 1990 de 'Tip ovenschotelwedstrijd!
Ingrediënten 4 personen
1 grote ui1 kleine prei
1 vleestomaat
400 g kabeljauwfilet
100 g Noorse garnalen
35 g boter
100 g gerookte spekblokjes
400 g krielaardappeltjes
1 1/2 theelepel Provencaalse kruiden
zout, peper
1 pak witbroodmix (of bruin voor de liefhebber)
1 dl slagroom
1 dl droge witte wijn
Benodigdheden
Ovenschotel
Voorbereiding
Ui in dunne ringen snijden. Prei in dunne ringen snijden en wassen. Tomaat wasssen en in kleine stukjes snijden. Met keukenpapier vis droogdeppen en in stukjes snijden. In zeef garnalen schoonspoelen.
In pan 1 el boter verhitten en de spek 2 minuten bakken. Ui, prei en krielaardappeltjes toevoegen en nog 5 minuten laten bakken en af en toe omscheppen.
Vuur uitdraaien. Toevoegen: vis, garnalen, tomaat en Provencaalse kruiden. Door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
In een kom brooddeeg maken van het broodmix volgens de gebruiksaanwijzing en laten rijzen.
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 225 graden C. Wijde ovenschotel (2,5 liter inhoud) invetten. Tegen de rand van de ovenschotel het deeg uitdrukken.
In een steelpan slagroom en wijn aan de kook brengen.
Vismengesl in vorm scheppen en het wijn-roommengsel erover schenken. Op rooster in het midden van de oven de schotel in 30 minuten goudbruin en gaar laten worden.
Serveertip
Met sla