1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Luilakbollen

Luilakbollen

  • Nederlands, Ontbijt
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 30-12-2001

Ingrediënten 10 personen


Nodig voor 10 stuks:
Een 4-granen scharrelei
250 gram bloem
beetje zout
125 cc melk
25 gram gist
50 gram gesmoten boter of margarine
50 gram gewelde rozijnen
50 gram gewelde krenten
1 theel. kaneel
boter of margarine
stroop of bruine basterdsuiker


Verder heb je nodig


Zeef
beslagkom
schone vochtige theedoek
met bloem bestoven plank
bakplaat met bakpapier
over op 225oC voorverwarmd (hete lucht 200oC)
taartrooster
bestek


Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Neem het ei uit de koelkast.
Zeef de bloem boven een kom met het zout en maak een kuiltje.
Verwarm 0,5 dl melk, los hierin de gist op en giet dit in het kuiltje.
Voeg de zachte boter toe en kneed vanuit het midden een soepel deeg.
Schenk daarvoor de overige melk in gedeelten erbij.
Dek de kom af met de theedoek en laat 1 uur op een warme plaats rijzen.
Voeg de zuidvruchten en de kaneel toe.
Kneed het deeg nog even door en zet de oven op de gewenste stand.
Maak van het deeg 10 bolletjes en druk ze een beetje plat op de plank.
Leg de luilakbollen op de bakplaat met bakpapier.
Laat nog ca. 30 minuten narijzen en zet ze dan in de warme oven.
Bestruik de broodjes met het losgeklopte ei en bak ze goudbruin.
Reken ca. 15 minuten baktijd.
Lekker met boter en stroop.

Serveertip

Op de ochtend voor Pinksteren worden deze luilakbollen in de omgeving van Haarlem genuttigd.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van driel1


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van driel1
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top