Gevulde Kalkoen

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 19-12-2001

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 stevige appel (elstar, jonagold)
2 bosuitjes
100 g pecannoten
1 bakje verse basilicum
ca. 250 g sausijsjes
zout, peper
1 kalkoen (ca. 3 kg)
1 eetlepel milde currypasta (potje, Patak?s)
100 g zachte boter of margarine
150 g ontbijtspek

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
braadslee of romertopf
cocktailprikkers
aluminiumfolie

Voorbereiding

(Vulling, kan 1 dag van tevoren)
Appel schillen en in stukjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Pecannoten grof hakken. Basilicum fijnhakken. Vel van saucijsjes openknippen en saucijzenvlees in kom doen. Appel, bosui, pecannoten en basilicum door saucijzenvlees mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Buikholte kalkoen bestrooien met zout en peper en vullen met vleesmengsel. Opening dichtsteken met cocktailprikkers. Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereidingswijze

(Kalkoen in ca. 2 uur op kamertemperatuur laten komen). Over voorverwarmen op 175 ?C of gasovenstand 3. Twee stukken aluminiumfolie van ca. 50 cm lang kruislings over elkaar in braadslede leggen. Currypasta door boter roeren. Kalkoen rondom en vooral ook in kieren tussen poten royaal bestrijken met boter-curry-mengsel.

Kalkoen met borst naar boven in midden van aluminiumfolie leggen. Kalkoen bedekken met plakjes spek. Aluminiumfolie rond kalkoen omhoog vouwen en boven kalkoen losjes dichtvouwen, er moet ruimte tussen kalkoen en folie zijn. Braadslede in oven schuiven en kalkoen ca. 2? uur braden. Aluminiumfolie open vouwen en plakjes spek wegnemen. Oven op 200 ?C of gasovenstand 4 zetten en kalkoen in nog 20 a 30 minuten knapperig bruin braden. Regelmatig bedruipen met braadvet.

Overigens kun je de kalkoen ook gewoon in een romertopf braden; je kunt dan het aluminiumfolie weglaten en in plaats daarvan de deksel op de romertopf doen.

Serveertip

Lekker met cranberrycompote en aardappelpartjes uit de oven.

Laatste reacties

roonvink avatar
roonvink 13-12-2003

Tja, leuk zo'n recept uit de allerhande van een paar jaar geleden..... Heb het toen gemaakt en 't is wel een aanrader!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten