-600 g.dikke lende v/h kalf,-50 g.boter,-1/2 fijngesneden ui,-1 uitgeperst teentje knoflook,-1 klein blikje tomatenpuree,-1 dl.rode wijn,-1 dl.sinaasappelsap,-1 laurierblad,-pezo,-1 klein takje tijm,-1 klein takje rozemarijn,-zeste van een halve sinaasappel,-1 kleingesneden plakje ontbijtkoek,-3 dl.bruine saus,-250 g.[muskaat]druiven.
Grote braadpan
Een verrassend gerecht voor speciale gelegenheden en feestdagendiners.
Zet alle mogelijke grondstoffen,materialen en gereedschappen van te voren klaar.
Braad het lendestuk in z'n geheel rondom lichtbruin aan,haal het uit de pan en bewaar het even in een warme oven,-voeg op volgorde een voor een alle grondstoffen toe onder voortdurend roeren,houd de druiven nog even apart,-als alle grondstoffen zijn toegevoegd laat je de saus even doorkoken en leg je het vlees erin,-plaats de braadpan op een laag vuur of oven,-laat het geheel ongeveer 45 minuten zachtjes stoven,-keer het vlees om de 10 minuten,-snij de druiven doormidden en haal de pitten eruit,-kontroleer de temperatuur van het vlees dmv. een thermometer als het 70 graden is haal je het uit de pan en houd je het warm[70 graden/ alufolie],-zeef eventueel de saus en laat de druiven enige minuten meekoken,maak de saus af op gewenste dikte[verdunnen met Port/dikker door indampen,-snij het vlees in plakken,dresseer het op een mooie schaal en giet de saus er overheen.
Pas het groentegarnituur aan het seizoen.Voorjaar/zomer;geglaceerde peultjes,worteltjes en doperwtjes.Herfst/winter;witlof,schorseneren.Wijnadvies;Voorjaar/zomer,Elzasser,Tavel.Herfst/winter,Beaujolais,Rhone.