Oliebollen

  • Nederlands, Banket
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 11-12-2001

Deel dit recept

Ingrediënten 20 personen
voor het beslag:* 1 kg. bloem * 1 l lauwe melk * 80 gr gist * 80 gr (zachte) boter * 50 gr witte basterd suiker * 20 gr citroensap * 10 gr zout * 3 eieren * zonnebloemolie voor het frituren.---voor het garnituur:* 75 gr krenten * 100 gr rozijnen * 100 gr bigarreaux (geconfijt fruit) in stukjes * 200 gr appel (goudreinetten)---voor de afwerking:* 1 bus poedersuiker

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
* Een grote pan * juslepel of ijslepel

Voorbereiding

* Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauw warm water. * Snij daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm. * Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. * Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen. * Los de gist op in de lauwe melk. * Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat. * Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe. * Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen. * Let dus wel op, dat je de kom groot genoeg gekozen hebt, daar je anders het gevaar loopt dat het letterlijk de pan uit rijst. * Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. * Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.

Bereidingswijze

Roer daarna het geheel nog eens goed door en het afbakken kan beginnen in olie van ca. 175 graden. * Gebruik daarvoor een natgemaakte juslepel, maar een ijsbollenschep gaat beter. * Deze dient uiteraard ook even natgemaakt te worden. * Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven.

Serveertip

Auteur: Culinair Kookboek. Uit Deen boodschappen.
body{background: url(http://www.graphicgarden.nu/graphics/cards/crdbg1a.gif) }--

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Marianne341 avatar
Marianne341 29-11-2015

Heb je hier voor verse of gedroogde gist nodig

rblomjous avatar
rblomjous 30-12-2001

Appel bestrooien met kaneel en b.v. gemengde noten toevoegen.

morselt avatar
morselt 30-12-2001

je kunt ook de appels grof raspen. en wanneer je met het bakken begint, neem een vuurvast glas,vul dit met azijn, en zet dit op een laag vuur. de rest van de familie merkt niet dat je aan het bakken bent

limbrabo36 avatar
limbrabo36 29-12-2001

Dat van het bier en cognac is inderdaad erg lekker (spreek ui ervaring), maar ja, wel moeilijk kiezen, wordt het bier of cognac???? Het blijft in iedergeval een erg lekker recept en alle tips zijn welkom, bedankt dus en als ik ze gemaakt heb, dan horen jullie nog wel wat de reacties waren! Fijne jaarwisseling!

erxerx avatar
erxerx 28-12-2001

Echt een op en top recept, zelf heb ik een glaasje cognac (hennesy, mijn moeder zweert hierbij) toegevoegd voor wat extra pit, en om gewoon eens te proberen.... Perfect!

carolinerigters avatar
carolinerigters 27-12-2001

Bijna hetzelfde recept gebruik ik ook al jaren. Blijft altijd lekker. Maar de laatste jaren heb ik het recept aangepast op advies nu zijn ze fantastisch. Ik voeg na de eerste rijs nog soezendeeg toe. (Op 1 kg bloem; 1 ons boter en 2 dl. melk aan de kook brengen, wat zout en 1 ons bloem erbij en goed verhitten (dit wordt 1 klont) even laten afkoelen 4 eieren er 1 voor 1 er door roeren. Nu weer 3/4 uur laten rijzen.

marijke83 avatar
marijke83 27-12-2001

zelf gebruik ik ook wel een flesje lauw bier hierdoor werdt het minder machtig maar wel lekker luchtig

shorttrackster avatar
shorttrackster 27-12-2001

leuk recept maar een correctie in de gist is geen overbodige luxe 60 gram is op een kilo al voldoende We bakken al jaren oliebollen alleen doen we het in wat groter proportisch namelijk voor een winkel. Groetjes een bakkers dochter

jobhendriks avatar
jobhendriks 27-12-2001

geweldig leuk recept, precies wat ik nodig heb

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten