1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Foie gras
  5. Gebraden gans met een vulling van pruimedanten en foie gras

Gebraden gans met een vulling van pruimedanten en foie gras

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 06-12-2001

Ingrediënten 8 personen


50 zachte pruimedanten, 1 glas witte wijn, 1/2 liter bruine ganzenbouillon (of runderbouillon), een kleingesneden ganzenlever, 2 el sjalot fijngesneden, 1 el boter, 1 glas port, mespuntje tijm, mespuntje pimentpoeder, 2 el vers broodkruim, zout, peper, panklare gans van 4 kg, 1 tl zout. Kookvocht van de pruimen, 1 glas port, zout, peper en 2 el zachte boter.


Verder heb je nodig


Grote braadpan waar de gans inpast, kokend water, bedruippipet.


Gebraden gans met een vulling van pruimedanten en foie gras.
Gans wordt op dezelfde wijze gebraden als eend, met dat verschil dat een gans ieder kwartier moet worden bedropen met kokend water om het onderhuidse vet makkelijker te laten oplossen. Gans heeft nog veel meer vet dan eend. Pruimen en gans zijn een uitzonderlijk goede combinatie. Je kunt er gesmoorde uien en kastanjes bij serveren en schenk er een volle rode wijn bij.
Ik heb dit recept voor de Kerst in 1991 gemaakt, maar dan met een wilde gans. Dit recept is met een tamme gans, die zijn nu eenmaal makkelijker verkrijgbaar.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Week de pruimedangen 5 min in heet water, neem de pit eruit zonder de vrucht teveel te beschadigen. Breng de pruimen met de wijn en de bouillon aan de kook en houd ze 10 min tegen de kook aan of totdat ze zacht zijn geworden. Laat ze uitlekken en zet zowel de pruimedanten als het kookvocht apart. Bak de lever en de sjalot 2 min in de boter en breng over in een mengkom.Laat het glas port in dezelfde pan al schrapend inkoken tot er slechts 2 el over zijn, doe ook de port in de mengkom. N.B. Als ganzenlever te begrotelijk is kun je ook een ons hele goede leverpastei nemen. Meng de foie gras en de andere ingredienten (tijm, piment en broodkruim, zout en peper) in de mengkom, als het mengsel wat slap is, doe er dan wat broodkruim bij. Op smaak afmaken, vul de pruimen met een lepeltje uit de mengkom. Verwarm de oven voor tot 225 gr.

Bereidingswijze

Strooi zou in de gans en vul hem losjes met de gevulde pruimen. Naai hem dicht en bind hem op. Prik met een vleesvork gaatjes in de huid van borst en poten. Dep hem grondig droog en leg hem op zijn rug in een pan.Laat de gans in een kwartier in de hete oven bruin worden, draai hem daarna op zijn zij en zet de thermostaat op 175. Kwast iedere 15 min 2-3 el kokend water over de gans en verwijder uitdruipend vet met het pipetje. Draai de gans halverwege (21/2 uur is de totale braadtijd) op zijn andere zij en blijf ieder kwartier met kokend water bedruipen of bekwasten en het overtollige vet verwijderen. Leg de gans ongeveer een kwartier voor het einde van de braadtijd weer op zijn rug. Hij is klaar als de poten in hun gewrichten kunnen bewegen. Als er een prikker in het dikste deel wordt gestoken, moet het uitdruipende vocht geel-wit zijn geworden. Laat de gans niet te ver gaan om uitdrogen te voorkomen. Breng de gans over op een verwarmde dienschaal en verwijder de touwtjes.
Houd de braadpan schuin en verwijder het vet, maar laat de bruinige kooksappen in de pan. Doe het kookvocht van de pruimedanten erbij en eventueel de port. Kook dat op hoog vuur in tot een sterke saus is verkregen en maak die af op smaak. Haal de pan van het vuur en monteer de saus met de boter, lepel wat an de saus over de gans en serveer de rest er apart bij.

Serveertip

Gebraden gans kan 30-40 min warm worden gehouden in een uitgeschakelde oven met de deur op een kier.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mauritsenole92


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mauritsenole92
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top