1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Mechelse koekoek met langoustines

Mechelse koekoek met langoustines

  • Belgisch, Feestmaaltijd
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 03-12-2001

Ingrediënten 4 personen


1 Mechelse koekoek (stevige braadkip) -
12 langoustines -
600 g pompoen -
2 dl gevogeltefond -
5 cl jenever -
1 dl wijn (wit/droog) -
30 g tomatenpuree -
zout-
peper -
20 g boter (bakboter)-
1 kruidentuiltje-
1 Spaans pepertje (piment)-
4 lente-uitjes-
25 g boter (roomboter)



Hoofdgerecht een lekkere combinatie van gevogelte en langoustine; Tip: gebruik liefst pompoen met een bruine schil; het vruchtvlees is mooi oranje en is stevig van structuur. De overige langoustinekoppen kunt u gebruiken voor een vissoep of een garnalenbouillon. U kunt de koppen een tijdje in de vrieskast bewaren. Gebruik zo vers mogelijke langoustines.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd de kip in 8 stukken. Schil de pompoen en verwijder de zaadjes en het zachte gedeelte rond de zaadjes. Snijd de pompoen in blokjes van 3 centimeter.

Bereidingswijze

Verwijder de koppen en pel de langoustines. Bewaar de langoustines in de koelkast. Bak de helft van de langoustinekoppen in een weinig olie gedurende 3 a 4 minuten. Voeg er 1/3 van de pompoen en de tomatenpuree bij. Giet de wijn en kippenbouillon bij de langoustinekoppen en laat 20 minuten zachtjes koken. Mix de saus met een staafmixer en haal ze door een zeef. Druk goed door zodat alle smaakstoffen in de saus terugkomen. Kruid de stukken kip met zout en peper. Bak de stukken kip goudbruin in een mengsel van olie en boter. Zet het vuur lager, voeg er het kruidentuiltje bij een laat 20 minuten zachtjes stoven. Verwijder de kip uit de pot en houd ze warm. Giet het overtollige vet uit de pan en deglaceer met een beetje water. Giet de saus in de pot. Bak de overgebleven blokjes pompoen samen met het gesnipperde chilipepertje in een klontje boter gedurende 5 minuten. Voeg er de gepelde langoustines en de gesnipperde lente-uitjes bij en bak nog 3 minuten al roerend op een hoog vuur. Kruid bij met peper en zout. Verwarm de saus. Bind ze met een klontje boter. Verdeel de langoustines en de pompoenblokjes op warme schotels. Verdeel de stukken kip en lepel er saus op.

Serveertip

Tip: gebruik liefst pompoen met een bruine schil; het vruchtvlees is mooi oranje en is stevig van structuur. De overige langoustinekoppen kunt u gebruiken voor een vissoep of een garnalenbouillon. U kunt de koppen een tijdje in de vrieskast bewaren. Gebruik zo vers mogelijke langoustines.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van viske___


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van viske___
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top