Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Limburgse Rijstevlaai

Limburgse Rijstevlaai

Door: carmenv

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 16-11-2001

Ingrediënten 10 personen


DEEG:

250 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram basterdsuiker
75 gram boter (koud uit de koelkast)
1 zakje vanillesuiker
1 theelepeltje maagzout (zuiveringszout)
1 losgeklopt ei

PAP:
100 gram paprijst
1 liter melk
3 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 flesje amandel- of rumaroma
100 gram suiker

GARNERING:
Ongeveer 1/2 l. stijfgeklopte slagroom
chocoladeschaafsel of chocoladevlokken


Verder heb je nodig


Vlaaivorm met een doorsnede 30cm. Dit moet een wat diepere vorm zijn.
Mixer.
Deegroller.


Net als vele andere recepten is dit niet op basis van gistdeeg, en zoooo lekker. Ik heb altijd moeite met het mooi uitrollen van het deeg. Voor mij is het meestal een plak karwijtje. Verder niet een moeilijk recept.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 175?C/350?F.

Bereidingswijze

PAP: De rijst in water gaar koken en daarna aan de melk toevoegen. De melk aan de kook brengen. Rijst, vanillesuiker en de amandel/rum-aroma erdoorheen roeren en van het vuur nemen. Het eiwit en eigeel van de eieren scheiden. 1/3 van de suiker bij het eigeel, 1/3 bij het eiwit en de resterende suiker bij de pap doen. Het eigeel en eiwit afzonderlijk van elkaar kloppen. Het eiwit kloppen tot het goed stijf is, het eigeel tot het bijna wit is. Roer het eigeel door de pap en laat dit geheel daarna kort doorkoken, zodat de pap dikker wordt. Neem van het vuur, en klop vervolgens luchtig het eiwit erdoorheen.

DEEG: Ondertussen het deeg maken. Alle ingredienten voor het deeg bijelkaar voegen en goed kneden. Het ei loskloppen en half bij het deeg doen. Het deeg uitrollen en de vorm ermee bekleden.

De pap in de met deeg bedekte vorm gieten.

De vorm in het midden van de warme oven schuiven. Baktijd 45 minuten.

Serveertip

De vlaai uit de oven nemen, even laten afkoelen en uit de vorm halen. Nadat de vlaai afgekoeld is garneren met slagroom en geschaafde/gerapte chocolade.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van carmenv
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top