1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Franse keuken
  5. Foie gras
  6. Pate de foie gras met gelei van Sauternes en tijm

Pate de foie gras met gelei van Sauternes en tijm

Door: jpjvdberg

  • Frans, Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 13-11-2001

Ingrediënten 6 personen


1 verse foie gras van 500 gram, 4 eetlepels armagnac, 6 eetlepels rode port, 2 theelepels colorozozout (verkrijbaar bij de slager), 8 blaadjes gelatine, 1 theelepel verse tijm. grof zeezout, versgemalen peper.Foie gras, de subtiele sensatie.
Ganzen horen bij Sint Maarten, zoals oliebollen bij oudejaarsavond. Foie gras is ganzelever. Daarom past op de avond van 11 november bij uitstek een exclusief stukje ganzelever, klaargemaakt op Bourgondische wijze.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bij de bereiding is een vleesthermometer noodzakelijk. Als de lever namelijk te warm wordt, smelt het vet en blijft er niets van over.

Bereidingswijze

Trek de twee delen van de lever voorzichtig los van elkaar. Verwijder groene plekjes, pezen en adertjes zonder daarbij de structuur te beschadigen. Houd de lever zo heel mogelijk. Meng armagnac, port en zout in een ruime schaal en laat de lever hierin een uur marineren. Keer hem geregeld. Verwarm de oven voor op 60 graden. Leg de lever in een mooi passend overschaaltje en dek af met aluminiumfolie. Laat het in de oven in 1 tot 2 uur tot 80 graden komen. Schep de lever uit de schaal, laat hem erboven uitlekken en dep hem droog. Bekleed een hoge cakevorm van circa 1/2 liter met plasticfolie. Verdeel de lever zo gelijkmatig mogelijk over de vorm in zo groot mogelijke stukken. Dek de bovenkant ook met plasticfolie af, leg er een passend plankje op met een gewicht van 500 gram en laat de pate afkoelen. Zet hem een nachtje in de koelkast. Laat de gelatine 3 minuten weken in ruim koud water tot de blaadjes zacht zijn. Verwarm 1 dl wijn. Los, van het vuur, de gelatine erin op. Voeg de overige koude wijn en de tijm toe en laat de gelei in de koelkast een paar uur (of een nachtje) opstijven. Snijd de pate in plakken en de gelei in blokjes. Leg de pate in het midden van grote borden en schep de gelei eromheen. Bestrooi met grof zeezout en vers gemalen peper.

Serveertip

Serveer met warme geroosterde briochebroodjes of rozijnenbrood.Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top