Frankrijk - Confit de canard

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 12-11-2001

Confit de canard of d'oie (gans) is een specialiteit in Zuidwest-Frankrijk. Het is een ouderwetse manier van conserveren, die in Frankrijk nog op grote schaal wordt toegepast. Het meest geschikt hiervoor zijn de bouten, maar je kunt ook andere delen van eend of gans konfijten. Het vlees wordt heel langzaam gegaard in ganzenvet. Het is belangrijk dat de temperatuur daarbij niet boven de 85?C komt. Controleer dit eventueel met een temperatuurmeter. Gekonfijt vlees kun je onder vet bewaard 1 maand in de koelkast bewaren. Als je het vlees langer wilt bewaren kun je dit het beste invriezen. Voor het gebruik moet je het gekonfijte vlees nog ca. 25 minuten verwarmen in de oven op 200? C. Het vel wordt dan croquant gebakken. Ganzenvet is in potten of blikken te koop bij de goede poeliers en delicatessenwinkels. Het ganzenvet dat na het maken van confit overblijft, kun je gebruiken voor het bakken van aardappels of voor het bereiden van stoofschotels.

Deel dit recept

Ingrediënten
25 gr grof zeezout

10 gr witte peperkorrels, gekneusd

1 el verse tijmblaadjes

1 verkruimeld laurierblaadje

4 eendenbouten van tamme eend (1200 gr)

ca. 2 liter ganzenvet

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Het zeetzout, de peperkorrels, tijm en laurier mengen. De eendenbouten met dit mengsel inwrijven. De bouten afgedekt 24 uur op een koele plaats laten marineren. Het ganzenvet verwarmen tot 85?C. De eendenbouten goed schroonwrijven met een doek en in het ganzenvet leggen. De bouten moeten helemaal met het ganzenvet zijn bedekt. De bouten 2-2-1/2 uur op heel zacht vuur in het ganzenvet laten garen. Let op dat de temperatuur niet boven de 85?C komt.
De bouten in het vet laten afkoelen. Op deze manier kunnen ze 1 maand in de koelkast bewaard worden.

Voor het gebruik de oven voorverwarmen op 200?C. De bouten 25-30 minuten in het midden van de oven bakken. Lekker met een frisse groene salade.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

floresco avatar
floresco 28-06-2003

Ganzenvet is enorm duur, met olijfolie gaat het net zo goed. Vorige week nog gemaakt en zeer goed gelukt!

recepten_van_omalidy avatar

Ik kom net terug uit Frankrijk en heb daar cuise de canard en confit gegeten. Heerlijk! Dit recept neem ik mee en ga eens it proberen of dit net zo lekker smaakt. Lidy

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten